© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
31.08.2024 22:50:45

Luka Potočar na plezalnem EP v težavnosti peti

Profimedia

Slovenski športni plezalec Luka Potočar je v finalu težavnosti na evropskem prvenstvu v švicarskem Villarsu kljub nekaj težavam v smeri zasedel peto mesto. Naslov evropskega prvaka je pripadel domačinu Saschi Lehmannu.

Za 22-letnega Jeseničana je to druga najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih v tej disciplini, potem ko je pred dvema letoma v Münchnu osvojil srebrno kolajno.

Na olimpijskih igrah 16. v kombinaciji je imel v Villarsu ogromno težav že pri nekaj začetnih prijemih. Tudi v nadaljevanju se v smeri ni znašel najbolje, a je vseeno nadaljeval pot proti vrhu.

Za slovenskega plezalca, sicer zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2022, so se težave nadaljevale tudi sredi smeri, ko je precej otresal boleče roke. Vseeno se je Jeseničan vzpenjal, a mu je po začetnih težavah zmanjkovalo tudi časa. Iz smeri je padel pri oprimku 37+.

Potočar, ki je bil v kvalifikacijah 12., v polfinalu pa tretji, se je prvič po skoraj natanko letu dni in domači tekmi svetovnega pokala v Kopru uvrstil v finale.

V njem je v hrbet gledal evropskemu prvaku, Švicarju Lehmannu (45+), prvaku na balvanih in tokrat srebrnemu Francozu Samu Avezouju (43+), bronastemu Špancu Guillermu Peinadu Franganillu (39+) in četrtouvrščenemu Švicarju Jonasu Utelliju (37+/boljši v polfinalu).

Pred tem je v steni v Villarsu do četrtega mesta v težavnosti posegla Sara Čopar. Na balvanih je bil četrti tudi Anže Peharc, šesta pa je bila v tej disciplini Katja Debevec.

V nedeljo bo na sporedu še kombinacija balvani/težavnost. Od Slovencev bodo nastopili Luka Potočar v moški ter Sara Čopar in Lucija Tarkuš v ženski konkurenci.

Ženske bodo preizkušnjo z balvani začele ob 10. uri, ob 12. sledi še nastop v težavnosti. Moške balvani čakajo ob 15. uri, ob 17. pa nato še del tekmovanja v težavnosti.