© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
15.08.2024 17:51:24

Olimpijec, ki je posilil deklico, v solzah: "Pustite mojo družino"

Profimedia

Nizozemski odbojkar na mivki Steven van de Velde, ki je bil leta 2016 obsojen na štiri leta zapora, potem ko je priznal, da je kot 19-letnik posilil 12-letno deklico, je z nastopom na olimpijskih igrah vignil nemalo prahu.

Obsojeni pedofil se je uvrstil na olimpijske igre, a je tam naletel na ostro nasprotovanje občinstva. Njega in soigralca so izžvižgali med vsakim od štirih nastopov. To ne preseneča, saj so združenja za zaščito pravic žensk sprožila kampanjo, da bi mu prepovedali nastop v Parizu. Spletna peticija je zbrala 100.000 podpisov. Kljub temu je Van de Velde nastopil v Parizu, a za razliko od drugih športnikov ni bival v olimpijski vasi, temveč v zasebni hotelski sobi ob stalnem spremstvu treh telesnih stražarjev.

Van de Velde je s partnerjem izpadel v osmini finala, zdaj pa se je pred evropskim prvenstvom v Haagu oglasil v javnosti: "Rekel sem si, da morda ne bi smel iti v Pariz. Naredil sem strašno napako pred desetimi leti in moram živeti s tem. Toda spremljati, kako napadajo ljudi okoli tebe, kot je moj soigralec Matthew, moja žena in moj otrok, je preprosto preveč. Spraševal sem se, ali je vse to vredno? Prosim, pustite mojo družino pri miru,« je dejal objokani Nizozemec.

Naj spomnimo, van de Velde je stopil v stik z dekletom iz Anglije, potem ko mu je ta poslala prošnjo za prijateljstvo na Facebooku. Kmalu je odšel v Anglijo, nerečno deklico napil in trikrat posilil. Ta ga je prijavila policiji, nakar so van de Veldeja izročili Angliji.

Na sojenju je dejanje priznal in bil obsojen na štiri leta zapora. Potem so ga poslali na prestajanje kazni na Nizozemsko. Tam so mu kazen znižali, ker so v skladu z nizozemsko zakonodajo njegov zločin spremenili iz posilstva v "spolno dejanje, ki krši družbene norme". Iz zapora so ga izpustili že po 13 mesecih. Žrtev njegovega posilstva ima po drugi strani po prestanem zločinu velike psihične težave.