© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zsis-spk
zsis-spk
08.08.2024 17:17:08

Najprej neutemeljena obtožba, nato ignoranca

Valentyna Brik
Valentyna Brik
zsis.si

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede bo na paralimpijske igre v Pariz odpotovala močno osiromašena, brez ene najboljših igralk Valentine Brik. Mednarodna paraodbojkarska zveza ji je namreč povsem arbitrarno prisodila status "Review" (pregled) in ji tako onemogočila paralimpijske sanje.

Določitev statusa "Review" pomeni, da dokler njen status njene poškodbe ne bo ponovno ocenjen, na tekmovanjih ne more nastopati. Ocenjevanje pa se lahko izvede samo na naslednjem tekmovanju, na katerem bo nastopila reprezentanca Slovenije, pri čemer bo prvo takšno tekmovanje šele januarja 2025.

Valentina Brik, članica slovenske reprezentance odbojke sede, je bila s strani Mednarodnega odbora za klasifikacijo 14. julija 2018 uvrščena v športni razred VS1 in imela status športnega razreda "Confirmed". Skladno s tem ji je bila medicinsko diagnosticirana invalidnost desnega kolena, saj ga ni mogla upogniti za več kot 30 odstotkov. Slovensko reprezentanco v odbojki sede je zastopala na različnih mednarodnih tekmovanjih (svetovno prvenstvo v odbojki leta 2022, evropsko prvenstvo 2023, svetovni pokal 2023 v Kairu in nazadnje v kvalifikacijah za paralimpijske igre aprila letos). Na vseh omenjenih mednarodnih tekmovanjih je bila na očeh Mednarodne paraodbojkarske zveze, pri čemer ni bil sprožen kakršenkoli protest ali izražen kakršenkoli sum glede dodelitve njenega športnega razreda ali statusa športnega razreda v skladu s Pravili Mednarodne paraodbojkarske zveze za klasifikacijo.

Sporen videoposnetek

Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite (v nadaljevanju Zveza ŠIS- SPK) je 29. aprila 2024 s strani Mednarodne paraodbojkarske zveze prejela dopis o preiskavi proti Valentini Brik. V dopisu je bilo navedeno, da iz posnetka, ki ga je Zveza ŠIS-SPK dne 12. aprila 2024 objavila na družbenih omrežjih (ob vrnitvi reprezentance s kvalifikacij za paralimpijske igre), domnevno izhaja neskladje med športnim razredom, ki je bil Valentini Brik dodeljen leta 2018, in stopnjo gibanja, kot je razvidna na posnetku. Zvezo ŠIS-SPK je pozvala, naj se izjasni v zvezi z domnevnim neskladjem ter pojasni, zakaj ni vložila vloge za zdravniški pregled, če se je gibljivost njenega kolena od leta 2018 izboljšala.

Zveza ŠIS-SPK je v odgovoru izpostavila, da je podlaga za sum napačne dodelitve športnega razreda nenavadna, saj na tekmovanju, ki je potekalo med 3. in 10. aprilom 2024 v mestu Dali na Kitajskem, do takšnih vprašanj ni prišlo. Zelo nenavadno je, da se je takšen očitek pojavil šele na podlagi videoposnetka, objavljenega dva dni po zaključku tekmovanja. Ne glede na to je Zveza ŠIS-SPK opravila zdravniški pregled stanja Valentine Brik, da bi bilo tako mogoče odpraviti vse dvome o njenih fizičnih sposobnostih kot medicinsko neutemeljene. Dr. Helena Burger, specialistka za osebe z omejeno mobilnostjo, je potrdila, da se fizične sposobnosti Valentine Brik niso spremenile, razen dejstva, da je njen upogib v kolenu zdaj 35 odstoten namesto prejšnjih 30 odstotkov, kar pa je še vedno v okviru kategorije VS1, kot to določajo pravila Mednarodne paraodbojkarske zveze za klasifikacijo.

Pregled odpravil sume

Predstavljene ugotovitve dr. Helene Burger so tako dokončno odpravile vse sume, ki so izhajali iz videoposnetka, in potrdile pravilnost ravnanja Zveze ŠIS-SPK, ki po letu 2018 za Valentino Brik ni zaprosila za zdravniški pregled. Ne glede na jasno in strokovno obrazložitev je Mednarodna paraodbojkarska zveza igralki dodelila status "Review", kar pomeni, da bo morala igralka opraviti nadaljnje ocenjevanje njenega športnega statusa, ki bo mogoče šele na naslednjem tekmovanju, na katerem bo nastopila. V svoji odločitvi se Mednarodna paraodbojkarska zveza sploh ni opredelila do strokovnega mnenja dr. Helene Burger, niti kako drugače ustrezno obrazložila svoje odločitve in tako kršila pravico igralke in Zveze ŠIS-SPK do pridobitve podrobnega pojasnila o tem, zakaj je bil vložen protest in na kakšni podlagi ga vodja klasifikacije šteje za upravičenega. Takšna obveznost je potrebna za formalno vložitev protesta zoper športnika v skladu s Pravili Mednarodne paraodbojkarske zveze za klasifikacijo, ki sočasno služi zaščiti športnika pred enostranskimi in samovoljnimi dejanji.

V nadaljevanju je Zveza ŠIS-SPK v postopku pred Mednarodno paraodbojkarsko zvezo priložila tudi strokovno mnenje, iz katerega izhaja, da je zaradi omejitev pri projekciji tridimenzionalnega prizora na dvodimenzionalno ravnino kot upogiba kolena Valentyne Brik nemogoče določiti zgolj z ogledom videoposnetka. To pomeni, da posnetek ne bi smel imeti nikakršne dokazne vrednosti. Tudi do takšnega strokovnega mnenja se na Mednarodni paraodbojkarski zvezi niso opredelili. V nadaljnjem postopku je Mednarodna paraodbojkarska zveza navajala, da je bil protest sprožen na podlagi ocene videoposnetka tekem, ki so se odvijale na nedavnem finalnem kvalifikacijskem tekmovanju v Daliju. To je v popolnem nasprotju s tem, kar je bilo navedeno v pisni obrazložitvi Zvezi ŠIS-SPK ob uvedbi postopka, in tako dodatno potrjuje sum slednje, da je celoten postopek voden izjemno arbitrarno.

Zavrnjena klasifikacija na turnirju v Franciji

Med uvedbo postopka in paralimpijskimi igrami je bilo na sporedu samo še tekmovanje v Franciji, Women’s Super 6 tournament, ki je potekal med 11. in 16. junijem 2024. Zveza ŠIS-SPK je predlagala in prosila, da se klasifikacija igralke izvede na tem tekmovanju, vendar je bila takšna prošnja zavrnjena, čeprav ima Mednarodna paraodbojkarska zveza pravno podlago in možnost, da bi odobrila takšno izjemo.

Ob navedenem je potrebno poudariti tudi dejstvo, da so pravila Mednarodne paraodbojkarske zveze v nasprotju z Mednarodnim standardom Paralimpijskega komiteja za proteste in pritožbe, ki določa, da mora Mednarodna športna zveza vzpostaviti določbe za vložitev protestov, da bi omogočila proteste ob izvedbi ocenjevanja športnikov izven tekmovanja v skladu s citiranim standardom. Ob tem nalaga vsem svojim članicam, da takšno pravilo implementirajo tudi v svojih pravilnikih. Zveza ŠIS-SPK ne more razumeti, zakaj je Mednarodna paraodbojkarska zveza odločena, da Valentini Brik odreče pravico do udeležbe na paralimpijskih igrah v Parizu 2024, čeprav ima skladno s pravili pravico rešiti protest pred paralimpijskimi igrami in tako ohraniti integriteto tekmovanja. Njena dejanja tako kažejo na izjemno arbitrarnost v postopku uvedbe preiskave in odločanja v navedenem postopku.

Zavrnjena tudi začasna odredba

Zveza ŠIS-SPK si s pritožbenimi postopki skladno s Pravili Mednarodne paraodbojkarske zveze za klasifikacijo ne more kaj dosti pomagati, saj je njihovo področje uporabe omejeno – sprejetih odločitev slednja ne more spremeniti; prav tako ne more spremeniti statusa športnega razreda. Zato je bila edina realna možnost Zveze ŠIS-SPK, da si prizadeva za predčasno rešitev protesta ali za izvedbo klasifikacije izven tekmovanj odobrenih s strani Mednarodne paraodbojkarske zveze (skladno s 15.5.2 členom Pravilnika Mednarodne paraodbojkarske zveze za klasifikacijo). Vse navedeno je bilo zavrnjeno brez jasnih razlogov. S tem je bila Valentini Brik odvzeta pravica do pravočasne rešitve protesta v skladu s 23.3.3 členom pravilnika Mednarodne paraodbojkarske zveze za klasifikacijo. Ob vseh propadlih poizkusih rešitve situacije je Zvezi ŠIS-SPK preostala le vložitev predloga za izdajo začasne odredbe pred sodiščem v mestu Handel na Nizozemskem. Žal v postopku ni bila uspešna; razlogi za zavrnitev takšne zahteve pa bodo znani šele čez nekaj tednov, ko bo sodišče izdalo pisno odločbo.

Ob navedenem postopanju Mednarodne paraodbojkarske zveze ostaja grenak priokus, saj se ni mogoče znebiti občutka arbitrarnega odločanja in ne odločanja v dobro športa. Nejasna in celo kontradiktorna pravila Mednarodne paraodbojkarske zveze očitno omogočajo povsem arbitrarno odločanje. Na Zvezi ŠIS-SPK si bomo močno prizadevali, da se sistem pravil v bodoče spremeni in dejansko služi športu. 


Ženska reprezentanca odbojke sede

Reprezentanca odbojke sede bo letos četrtič nastopila na paralimpijskih igrah. Leta 2004 je bila četrta v Atenah, potem dvakrat šesta (Peking 2008 in London 2012). Slovenija je tudi aktualni evropski podprvak (leta 2023) in četrta reprezentanca z zadnjega svetovnega prvenstva v Sarajevu (2022). Prilagamo še urnik nastopa naših odbojkaric na paralimpijskih igrah, ki se začnejo 28. 8. v Parizu.



Tekme Slovenije v predtekmovanju
29. 8.
Kanada – Slovenija (18.00)

31. 8.
Slovenija – Ruanda (12.00)

2. 9.
Brazilija – Slovenija (14.00)



Slovenska reprezentanca v odbojki sede