© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
pu
pu
08.08.2024 13:18:11

S takšnimi besedami lahko svoj nastop opiše le Janja Garnbret! Njene besede o slovenski šampionki povejo vse!

alesfevzer.com

Slovenska šampionka Janja Garnbret se je z lahkoto uvrstila v sobotni finale v kombinaciji športnega plezanja.

Korošica je šla na prizorišče zadnjega dejanja olimpijske kvalifikacijske runde kot zadnja na startnem seznamu. Že po balvanskem delu je dejala, da ni bila še nikoli tako mirna. V balvanski rundi je bila razred zase, edina je osvojila vse štiri vrhove balvanskih smeri ter skupno 99,6 točke od 100 možnih. Že s tem dosežkom se je skorajda uvrstila v finale. Po 19 nastopajočih v današnjem delu tekmovanja je zasedala 12. mesto, ne da bi sploh nastopila v težavnosti. A Garnbret ni kalkulirala ter se je podala na polno v boj tudi v težavnostni preizkušnji. Premagala je vse pasti, dosegla višino, s katero se je že uvrstila v finale, a je nadaljevala naprej. V igri je bil prestižen boj za vrh smeri. Japonka Ai Mori pred njo se je dotaknila vrha, a ga ni zadržala.

Tudi Garnbret se je stegnila proti zadnjemu oprimku, zagrabila je z roko vrh, a ga ni zadržala z obema rokama, višina 48+ ji je prinesla delitev prvega mesta v težavnosti, 96,1 od 100 možnih točk ter skupni dosežek 195,7 od 200 točk, s katerim je prepričljivo dobila polfinale. Avstrijka Jessica Pilz na drugem mestu je zbrala 156,9 točke, 38,8 točke manj od Slovenke. Američanka Brooke Raboutou na tretjem mestu pa 155,8 točke.

Garnbret je bila v svoji prvi izjavi za RTV Slovenija odlično razpoložena, sproščena in zadovoljna. Kot je priznala, je bila zanjo smer lažja od pričakovanj. "Takoj ko sem padla, sem že razmišljala, kaj bi lahko naredila bolje, mi je bilo pa jasno, da sem v finalu. Zadovoljna sem. V balvanih sem bila še nekoliko zadržana, danes pa sem bila popolnoma druga oseba. Že v izolaciji sem se tako počutila. Igrala sem se, uživala sem, dobro sem se počutila. Plezala sem sproščeno. Do 60 točk je šlo gladko, potem se je šele začelo. Zdaj le upam, da bom v finalu spet tako plezala in da bom uživala, sicer ni nič od mene. Moram imeti spet isto energijo. Ničesar me ne sme biti strah. Ne smeš biti sicer preveč sproščen, moraš najti pravo ravnotežje, tudi nekaj sreče bo treba imeti," je povedala branilka naslova iz Tokia.