© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
02.08.2024 12:24:14

Maša Svetec: Plesalka, ki je zaljubljena v matematiko in likovno umetnost

osebni arhiv

Maša Svetec je na letošnjem državnem prvenstvu s šestim mestom postala finalistka v kategoriji orient solo članic. A Svetčeva skriva še veliko talentov, saj je poleg odličnega uspeha domov prinesla še odličje z državnega prvenstva v razvedrilni matematiki.

V vode orientalskega plesa je zaplula po baletu, ko se je leta 2016 skupini trenerke Andree Zanardi priključila v domžalskem plesnem klubu Miki. Že po štirih letih se je odločila za solističen nastop na tekmovanju in ta prehod je bil po mnenju Zanardijeve pomemben korak, saj ji je omogočil, da še bolj izrazi svoje sposobnosti in talente. Tudi Vanja Mlakar, mama mlade plesalke, meni, da so tekmovanja priložnost, kjer pokaže osvojeno znanje, poleg tega pa se druži tudi s sotekmovalkami – tudi tistimi iz drugih klubov. Hkrati Mlakarjeva priznava, da so za starše tekmovanja zaradi prevozov predvsem logistični izziv ter strošek, saj vsaka nova koreografija zahteva nov kostum, ki je šivan po meri: "A ko vidiš svojega otroka, kako uživa v plesu, koliko svojega časa žrtvuje za treninge, ni noben strošek prevelik."

703-21-ples 5
osebni arhiv

TEKMOVANJA IMAJO VEČPLASTNI POMEN
Za Zanardijevo imajo tekmovanja in uvrstitve večplastni pomen. "Najpomembneje je, da dekleta, ki se udeležijo tekmovanj, uživajo. Ko jih vidim srečne in zadovoljne, sem tudi sama izjemno vesela. Njihovo zadovoljstvo in veselje sta zame najlepša nagrada. Seveda pa je pika na i, če se uvrstijo na dobro mesto. To je priznanje za njihov trud, predanost in delo, ki so ga vložile v priprave. Uvrstitve prinašajo dodatno motivacijo in samozavest, ki jih spodbujajo, da nadaljujejo s treningi in se še naprej trudijo za dosego svojih ciljev."

703-21-ples 5
osebni arhiv

Zanardijeva, ki je odraščala v Argentini, kjer je njena mama vodila plesno šolo, trdi, da so treningi pred tekmovanjem izredno pomembni, ne samo zaradi izpopolnjevanja plesnih tehnik, temveč tudi zaradi psihološke priprave. "Dekleta so včasih zelo živčna, zato je koristno, da imamo kakšen dan pred tekmovanjem preplesavanje. Število treningov se pred tekmovanjem poveča po potrebi, kar pripomore k boljši pripravi," še doda Zanardijeva, ki je v Sloveniji od leta 2003. Pravi tudi, da plesna šola Miki vsako leto organizira priprave z različnimi plesalci, kjer nekaj dni preživijo skupaj ter se medsebojno povežejo, pripravljajo koreografije in izboljšujejo tehniko. Te dragocene izkušnje po njenem mnenju krepijo ekipni duh in omogočajo boljše sodelovanje.


ORIENTALSKA SCENA PRI NAS DOŽIVLJA RAZCVET
Zanardijeva, ki se orientalskega plesa sicer ni naučila pri mami, a jo je očaral z ženstvenostjo, močjo in eleganco, pravi, da orientalska plesna scena v Sloveniji res ni tako razširjena kot druge vrste plesa, vendar je v zadnjih letih doživela velik razcvet. "Opazujem vse večje zanimanje in navdušenje za orientalski ples. Čeprav je na tekmovanjih še vedno relativno malo plesalcev in imamo manjšo konkurenco, vztrajamo in se trudimo, da se tekmovanja nadaljujejo ter s tem prispevamo k rasti in prepoznavnosti te plesne zvrsti v Sloveniji," še doda Zanardijeva, ki je na svoji poti spoznala tudi znamenitega argentinskega glasbenika Maria Kirlisa, ki je ustvarjal arabsko glasbo in tako Južnim Američanom približal orientalski ples.
Tudi začetki Maše Svetec so bili – kot pri vsakomur – po mnenju Zanardijeve polni izzivov, vendar je z vsakim treningom vedno bolj napredovala: "Kljub operaciji hrbtenice, je to ni ustavilo pri doseganju njenih ciljev."

703-21-ples 5
osebni arhiv

KMALU PO ZAHTEVNI OPERACIJI HRBTENICE ŽE NA TEKMOVANJE
Mama Mlakar pojasni: "Maša se je rodila s prirojeno napako na vratnih vretencih in skoliozo, ki ji je začela z vstopom v puberteto in hitrejšo rastjo, povzročati veliko zdravstvenih težav. V zgodnjem otroštvu je težave uspela premagovat s fizioterapijo, plavanjem in hipoterapijo. Navkljub vsemu je ves čas trenirala ples in tudi tekmovala."

Pred dvema letoma je uspešno prestala zelo zahtevno operacijo hrbtenice, ki jo je opravila na kliniki v Nemčiji. Operacija je trajala 12 ur. "Vstavili so ji tri titanove palice in zelo veliko vijakov in zaradi tega Maša v vratnem delu in zgornjem delu hrbtenice ni tako gibljiva kot druge plesalke. Včasih se to pozna pri njenih koreografijah na tekmovanjih, ker ji telo ne dopušča vseh gibov in posledično se to odraža tudi na rezultatih. Maša nikoli ni želela izpostavljati svojih težav in tako je tri mesece po operaciji odplesala zahtevane kvalifikacije in se konec junija udeležila tudi državnega prvenstva," pojasnjuje Mlakarjeva.
Mlada plesalka na to odgovarja, naj mladi plesalci vztrajajo v svoji ljubezni do plesa in naj jih morebitni slabi rezultati nikoli ne odvrnejo, saj plešejo predvsem zase.


MLADA PLESALKA S ŠTEVILNIMI TALENTI
Svetčeva je zelo kmalu pokazala plesni talent, saj je pri petih letih med zimskimi počitnicami na Bledu sodelovala na Zakijevih talentih in si priplesala odlično tretje mesto. "Zabavno je, da je koreografijo sestavila popolnoma sama in to slabo uro pred nastopom," še doda Mlakarjeva.

703-21-ples 5
osebni arhiv

Svetčeva je odlična tudi na matematičnih tekmovanjih in tako je letos zmagala na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike. Vsa leta šolanja je odličnjakinja in zaljubljena v matematiko, zato je po mnenju njene mame tudi v igri študij matematike. A v isti sapi Mlakarjeva doda, da jo lahko pot zanese na akademijo za likovno umetnost: "Nekje v 7. razredu je odkrila ljubezen do risanja in slikanja ter tudi tam pokazala velik talent. Verjetno se je prav zato tudi vpisala na Umetniško gimnazijo. Usklajevanje zahteva veliko načrtovanja, odpovedovanja in seveda pomoči staršev pri prevozu."