© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zsis.si)
(zsis.si)
26.09.2023 11:33:04

Pod koši praznovali dan slovenskega športa

Gasilska za spomin
Gasilska za spomin
Nastija Fijolič

Na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskem paralimpijskem komiteju so tudi letos obeležili dan slovenskega športa, ki so ga v Sloveniji sicer slavili 23. septembra.

Kot že nekaj let zapored so na ta dan združili moči s partnerji, podporniki, ki našim parašportnicam in parašportnikom stojijo ob strani. Skupaj so se pomerili na turnirju košarke na vozičkih, za nameček pa tudi v namiznem tenisu. V Športni dvorani Vojašnice Edvarda Peperka je bilo veselo, pestro in tudi tekmovalno, vse pa v znamenju fair playa. Na koncu je zmaga pripadla ekipi Leka, srebro naši zvezi, bron prvi ekipi Loterije Slovenje, četrta je bila Zavarovalnica Triglav, peta pa še druga ekipa Loterije Slovenje.



"To je eden od dogodkov, ki so nam še posebej ljubi. Našim podpornikom radi pokažemo, kako se je ukvarjati s parašportom v praksi. Tudi tokrat smo jih povabili in zanje organizirali turnir v košarki na vozičkih. Zakaj košarka? Ker je zelo aktiven in fizično naporen parašport in dejansko zelo dobro predstavlja to, kar počnemo. Na turnirju je bilo po eni strani prisotno zadovoljstvo zaradi fizične komponente druženja, kjer pa ni manjkalo smeha in zabave. To je bil namen," je ob tem povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.



"Parašport je v fazi razvoja, še vedno pa zaostajamo za športom neinvalidov. Kljub temu se vse bolj vključujemo. Integracija poteka, nekje bolj, nekje manj uspešno. Kljub temu je parašport danes bistveno bolj sprejet, ko je bil v preteklosti. Na vse načine se bomo trudili, da še naprej predstavljamo parašport, tako parašportnice in parašportnike kot vse panoge. Želimo pokazati, da nismo noben bavbav v sistemu, ampak pripomoremo k obči prepoznavnosti športa v Sloveniji," pa je Damijan Lazar ob prazniku slovenskega športa ocenil status parašporta.



V Peruju bron za Frančka Gorazda Tirška

Parastrelke in parastrelci so pretekli petek v prestolnici Peruja Limi začeli svoje nastope na 10. svetovnem prvenstvu. Med 260 tekmovalci iz 54 držav je tudi naš as Franček Gorazd Tiršek, ki je na svoji prvi tekmi z zračno puško stoje prišel do bronastega odličja. Svetovni prvak je postal Francoz Tanguy De La Forest (z izkupičkom 254,8 v finalu), srebrn je bil Korejec Myungho Lee (254,2), tretji pa Tiršek (231,5), ki je bil z izkupičkom 634,4 drugi po kvalifikacijah. V streljanju z zračno puško leže je ostal brez finala: zasedel je 19. mesto. Svetovni prvak je postal Francoz Pierre Guillaume-Sage, srebrn je bil Italijan Gianluca Iacus, tretji pa Francoz Tanguy De La Forest. Jutri ga čaka še tekma s puško malega kalibra na 50 metrov.

Na lanskem svetovnem prvenstvu je imel naš paralimpijec obilo smole. Za začetek svetovnega prvenstva v Al Ainu je z zračno puško v stoječem položaju po dodatnem strelu bronasto kolajno izgubil za 0,1 kroga. Četrti je bil nato tudi na tekmi s puško malega kalibra na 50 metrov leže. Prvenstvo je sklenil z bronom z zračno puško v ležečem položaju.



Vse slovenske kolajne na SP

Letošnje svetovno prvenstvo je deseto po vrsti. Prvo je potekalo leta 1994 v avstrijskem Linzu, kjer se je kolajne veselil naš legendarni parastrelec Franc Pinter Ančo. V Avstriji je bil pred 29 leti tretji v panogi zračna puška stoje. Pinter je bil bronast tudi štiri leta kasneje v Španiji, kjer je bron osvojil z MK-puško 3x40. Leta 2002 je Pinter v Južni Koreji postal svetovni prvak z zračno puško stoje, tretji je bil z MK-puško 3x40, Damjan Pavlin pa je slovenski izkupiček dopolnil z bronom (zračna puška stoje). Franc Pinter je leta 2006 na SP v Švici osvojil dve odličji (bron MK-puška 3x40 in srebro padajoče tarče). Leta 2010 je ekipa v postavi Franček Gorazd Tiršek, Srečko Majcenovič, Damjan Pavlin na SP v Zagrebu prišla do brona z zračno puško stoje. Štiri leta za tem je v nemškem Suhlu ekipa v zasedbi Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek, Damjan Pavlin postala svetovni podprvak z zračno puško stoje. Sledili sta še prvenstvi v Južni Koreji (2018 – brez kolajn za Slovenijo) in v Sydneyju, kjer je Franček Gorazd Tiršek osvojil bron z zračno puško stoje. 



Glušič četrti v Italiji

Italija je na Sardiniji gostila plavalno tekmo na prostem. Tekmovanje je potekalo pod okriljem Mednarodnega paralimpijskega komiteja, sodelovalo pa je kar 17 držav. Slovenske barve je na tekmovanju branil mladi plavalec Gašper Glušič, tudi član Plavalnega kluba Velenje, na tekmovanju pa je Gašperja spremljala trenerka Katarina Praznik. Gašper se je v soboto dopoldne izkazal – na 1500 metrov je kot najmlajši zasedel izvrstno četrto mesto.