© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ZŠIS-SPK
ZŠIS-SPK
25.09.2023 11:42:36

Tiršek z novo kolajno

Franček Gorazd Tiršek.
Franček Gorazd Tiršek.
Sportida/Zveza SIS - SPK

Parastrelke in parastrelci so v Limi v Peruju začeli z nastopi na 10. svetovnem prvenstvu. Med 260 tekmovalci iz 54 držav je tudi naš as Franček Gorazd Tiršek, ki je na svoji prvi tekmi prišel do bronastega odličja.

Svetovni prvak je postal Francoz Tanguy De La Forest (z izkupičkom 254.8 v finalu), srebrn je bil Korejec Myungho Lee (254.2), tretji pa Tiršek (231.5). Tirška jutri čaka tekmovanje z zračno puško leže, v sredo pa puška mali kaliber na 50 metrov.


Svetovno prvenstvo lani

Na lanskoletnem svetovnem prvenstvu je imel naš paralimpijec obilo smole. Tiršek je za začetek svetovnega prvenstva v Al Ainu z zračno puško v stoječem položaju po dodatnem strelu bronasto medaljo izgubil za 0,1 kroga. Četrti je bil nato tudi na tekmi s puško malega kalibra na 50 metrov leže. Prvenstvo je sklenil z bronom z zračno puško v ležečem položaju.


Vse slovenske kolajne na SP

Letošnje svetovno prvenstvo je deseto po vrsti. Prvo je potekalo leta 1994 v avstrijskem Linzu, kjer se je medalje veselil naš legendarni, sicer upokojeni, parastrelski šampion Franc Pinter Ančo. V Avstriji je bil pred 29 leti tretji v panogi zračna puška stoje. Pinter je bil bronast tudi štiri leta kasneje v Španiji, kjer je bron osvojil z MK puško 3x40. Leta 2002 je Pinter v Južni Koreji postal svetovni prvak z zračno puško stoje, tretji je bil z MK puško 3x40, Damjan Pavlin pa je slovenski izkupiček dopolnil z bronom (zračna puška stoje). Franc Pinter je leta 2006 na SP v Švici osvojil dve odličji (bron MK puška 3x40 in srebro padajoče tarče). Leta 2010 je ekipa v postavi Franček Gorazd Tiršek&Srečko Majcenovič&Damjan Pavlin prišla do brona z zračno puško stoje na SP v Zagrebu. Štiri leta za tem je v nemškem Suhlu ekipa v zasedbi Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek, Damjan Pavlin postala svetovni podprvak z zračno puško stoje. Sledili sta še prvenstvi v Južni Koreji (2018 – brez kolajn za Slovenijo) in v Sydneyju, kjer je Franček Gorazd Tiršek osvojil bron z zračno puško stoje. Tiršek je bil bronast (zračna puška leže) tudi lani v Al Ainu.