© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(ts)
(ts)
23.11.2022 10:55:57

Tenis od tod in tam

Aleksej Mulej najboljši na igriščih TK Olimpija.
Aleksej Mulej najboljši na igriščih TK Olimpija.
ts

Minuli teden je bilo odigranih kar nekaj turnirjev serije ITF in mlajših kategorij.

U-12: Aleksej Mulej in Brina Milovanović Stamejčič

Igralci in igralke do 12. leta starosti so se v začetku meseca novembra ogreli na turnirjih s sistemom "round-robin", tokrat pa so se prvič v zimski sezoni 2023 že preizkusili tudi na turnirju s klasičnim tekmovalnim sistemom. Mlade slovenske upe smo na delu spremljali na igriščih TK Olimpija in TK Domžale.

Tako v Ljubljani kot tudi Domžalah sta po naslovu posegla najvišje postavljena igralca. V Ludusu je vloga prvega nosilca pripadala Alekseju Muleju (Maja), ki se je na poti do turnirske zmage še najbolj namučil v polfinalu, ko se je proti Jaki Brolihu (Branik Maribor) znašel v zaostanku z 0:1 v nizih. V spodnji polovici žreba se je v finale prebil Mark Škundrić (Medvode), ki je v polfinalu z 2:0 v nizih ugnal drugega nosilca Marka Pavčiča (Medvode). Za zaključek turnirja je več energije in moči v nogah ostalo Muleju, ki je Škundrića ugnal s 6:4 in 6:4. V Domžalah je vlogo favoritinje upravičila Brina Milovanovič Stamejčič (Medvode), ki je ugnala vse štiri nasprotnice. Prve tri je premagala z identičnim rezultatom (6:3, 6:1), v finalu pa drugo nosilko Hano Peterlin Pahor (Benč) z rezultatom 6:4 in 6:1. S prebojem v polfinale sta se v Domžalah izkazali še Stela Antolinc (LTA) in Liza Butina Jazbec (ŽTK Maribor). Vzporedno s turnirjema v kategoriji A sta v Ljubljani in Domžalah potekala tudi turnirja kategorije B. Tam sta se turnirske zmage razveselila Taja Doberlet (Triglav Kranj) in Jan Miklavžin (ŠTK Velenje).

Zala U-16: Dora Biondić in Gašper Matijašič

V ponedeljek smo bili na igriščih TK Center Court in TK Celje priča končnim odločitvam na turnirjih za igralce do 16. leta starosti. V Celju sta se za turnirsko zmago še enkrat pomerila stara znanca Gašper Matijašič in Rok Koblar, medtem ko je v Ljubljani Dori Biondić kot zadnja načrte poizkušala preprečiti Eva Šifrer.

Na igriščih TK Center Court smo že v prvem krogu videli izjemno izenačen obračun med prvo nosilko Karolino Trnkovski (Luka Koper) in Jerco Fleischman (Medvode). Z rezultatom 11:9 v tretjem nizu je napredovala predstavnica Trnkovska, ki pa je nato v četrtfinalu morala priznati premoč izjemno razpoloženi Dori Biondić (LTA). Biondićeva je z odličnimi predstavami nadaljevala tudi v ponedeljek, ko je z dvema zmagama prišla do zmage na turnirju. V polfinalu je s 6:2 in 6:0 ugnala Evo Šifković (Triglav Kranj), v finalu pa le igro več oddala proti drugi nosilki turnirja Evi Šifrer (Medvode). V Ljubljani je bil tudi turnir fantov v B-kategoriji, kjer sta se v finalu za turnirsko zmago pomerila Leon-Lajos Majsitz (GFTA) in Kita Gil (Max Ljubljana). Za finalni nastop je več energije ostalo Majsitzu, ki je zmagal s 6:4 in 6:1. Fantje v A-kategoriji so odmeven rezultat lovili na igriščih TK Celje. Od nenosilcev se je v polfinale uvrstil Patrik Semenič (Slovan Ljubljana), ki je v četrtfinalu ugnal klubskega soigralca Jošta Pečovnika, v polfinalu pa nato moral priznati premoč drugemu nosilcu Roku Koblarju (Medvode). Ta se je v finalu kot že ničkolikokrat pomeril proti Gašperju Matijašiču (Centre court), ki je pred tem v polfinalu strl odpor Leona Šmarčana (Lok). Matijašič in Koblar sta se na turnirjih pod okriljem Tenis Slovenije pomerila desetič, še devetič je bil uspešnejši Matijašič. Bilo je 6:4 in 6:1.

Četrtfinalne ovire previsoke

V minulem tednu se je na turnirjih ITF po Evropi štirim slovenskim predstavnikom uspelo prebiti v četrtfinale. V mladinski kategoriji je najboljši rezultat uspel Žigi Švecu v Trnavi (J3) in Eli Plošnik na Poljskem (J4). Oba sta se v posamični konkurenci prebila do četrtfinala, Švecu se je ob tem uspelo uvrstiti še v polfinale dvojic. Žiga je v četrtfinalu odlično začel obračun proti drugemu nosilcu Slovaku Krajčiju, prvi niz dobil, a na koncu vseeno moral priznati premoč nasprotniku (6:1, 2:6, 2:6). Plošnikova je četrtfinale izgubila proti Čehinji Dvorackovi z 1:6, 2:6.

V Heraklionu (W25) in Antalyji (W15) sta napredovanje v polfinale lovili slovenski reprezentantki Pia Lovrič in Živa Falkner. Pia je izgubila proti peti nosilki, Makedonki Lini Gjorčeski (3:6, 4:6), Živa, ki je bila druga nosilka, pa proti Belgijki Amelie Van Impe (4:6, 3:6). Falknerjeva je bila s Srbkinjo Tamaro Čurović prva nosilka, a sta polfinale proti tajvansko-japonski navezi Yu-Yun Li/Koharu Nimi predali. Dalila Jakupović je bila prva nosilka na turnirju v Helsinkih (W25) in v četrtfinalu izgubila proti Američanki Taylor Ng (1:6, 3:6).

27. trenerska konferenca

Trenerska organizacija Tenis Slovenije vabi, da se 26. in 27. novembra 2022 udeležite 27. trenerske konference TZS. Konferenca bo potekala v TK Spin Medvode (Cesta ob Sori 15, 1215 Medvode). Udeležba na konferenci vsem članom trenerske organizacije omogoča potrditev trenerske licence za leto 2023.

Kotizacija: člani trenerske organizacije TS: 80 evrov, nečlani trenerske organizacije TS: 150 evrov. Rok za prijave se izteče danes, v sredo, 23. novembra.

Program konference
Sobota, 26. november (od 9. do 18. ure)
Hrvoje Zmajić (Hrv) – Forhend za bodoče prvake
Angel Ivan Fernandez Garcia (Špa) – Kako razvijati taktične namere in sprejemanje odločitev
Hrvoje Zmajić (Hrv) – Najboljši igralci so najboljši returnerji
Robert Brkljač in Ico Humić (Hrv) – Big 5 selekcijski in diagnostični sistem treninga in specifične telesne priprave igralca
Blaž Kamin (Slo) – Vloga fizioterapevta skozi obdobje grand slamov
Nedelja, 27. november (od 9. do 17. ure)
Carl Maes
zaključek konference
Galerija
V Celju sta največ pokazala Gašper Matijašič in Rok Koblar, v Ljubljani Dora Biondić in Eva Šifrer.