© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
04.04.2017 16:11:16

Peter Kauzer: Zmagovalnega konja se nikoli ne menja

alesfevzer.com

Olimpijski podprvak v slalomu na divjih vodah je uspešno začel tudi novo sezono. V kar močni mednarodni konkurenci je slavil tako v Solkanu kot v Tacnu.

Vselej samokritični Hrastničan kljub dvema zmagama še ni zadovoljen. "Rezultatsko je bilo v redu, vožnje na prvih tekmah pa še niso bile dobre. Nazadnje sem dobil tudi 50 kazenskih točk, ob tem sem imel najhitrejši čas. Za ta čas sem bil kar presenetljivo hiter, imam pa še veliko rezerv. Hitrosti se sploh še nisem posvečal, to pride na vrsto zdaj. Treninge bom prilagodil temu, da bi bil v najboljši formi v začetku junija, ko bo na vrsti domače EP v Tacnu," bo v prvem delu sezone vse podredil temu tekmovanju.

Peter je pripravljalni cikel vzel precej bolj umirjeno kot prejšnja leta. Po zadnji sezoni si je vzel več prostega časa, odpovedal se je tudi pripravam v Avstraliji. To pa ne pomeni, da je njegova motivacija pred novo sezono zaradi tega kaj manjša.

"V prvi vrsti delam to, kar rad delam, v drugi vrsti pa imamo evropsko prvenstvo v domačem Tacnu. Rad bi nadaljeval na tak način, kot sem zaključil prejšnjo sezono. Mislim, da sem tega sposoben, ne glede na to, da je to poolimpijska sezona. Ker je SP v Pauju šele konec septembra, je časa več kot dovolj. Posvetil se bom bolj EP in SP, glede svetovnega pokala pa bom še videl, kako se bo ta prekrival z mojim sklopom treningov. Zaradi svoje olimpijske kolajne se mi v sistemu, kot ga imamo, ni treba potrjevati na tekmah svetovnega pokala. Morda bom kdaj šel raje na trening," je Kapslu, kot ga kličejo, jasno, kaj bo v tej sezoni njegova prioriteta.

Čeprav bo šel od leta do leta, je njegov dolgoročni program v celoti usmerjen v nov štiriletni olimpijski cikel, saj si v Tokiu čez tri leta želi nastopiti še na svojih četrtih OI. "Na Japonskem še nisem bil, zato se bom potrudil, da si izborim še en olimpijski nastop. V našem športu je tako, da kdor pride na OI, je tam tudi konkurenčen za kolajno. Na igre v Riu se z užitkom ozrem, a na lovorikah ne smeš zaspati. Vem, da imam nekaj v sebi, da lahko še naprej dosegam vrhunske rezultate ter konkuriram mlajšim. Telesna pripravljenost pri meni nikoli ni bila vprašljiva, sem pa zdaj manj zaletav kot v mlajših letih. Z vseh velikih tekmovanj že imam kolajno, kar bo več, bo samo še dodaten plus," Hrastničan zelo mirno pričakuje novo sezono.

Po osvojeni olimpijski kolajni mu je lažje tudi glede pritiska: "Pritisk je takšen, kot si ga ustvariš sam. Letos bosta EP in SP na dveh progah, na katerih sem že velikokrat zmagal. Osvajanje kolajn na največjih tekmovanjih sem pred 12 leti začel prav na EP v Tacnu, kjer sem bil srebrn, v Pauju pa sem vedno zmagal, kadar nisem naredil kakšne lastne napake. Dokler sem tega sposoben, svojih ciljev ne bom spreminjal. Možnost napredka pa še vedno obstaja. Tehnika gre naprej, linije se krajšajo, tudi način, kako odpelješ kakšna vratca, se pogosto spreminja. Seveda pa vsega tega ne moreš obvladati, če nimaš dobrih osnov. Se pa tako kot tudi v življenju učiš iz dneva v dan."

Pred novo sezono glede opreme ni veliko spreminjal. Model čolna bo enak kot v prejšnji sezoni, čeprav se je usedel v novega. "Zmagovalnega konja se nikoli ne menja. Dodal sem nekatere manjše stvari, za katere mislim, da mi bodo koristile. Čoln, na katerem sem nastopil, pa je vseeno nov, saj tega vedno zamenjam pred sezono in pred glavno tekmo. To je tako, kot če zamenjaš isti model športnih copat. Najprej so še malce trde in te tiščijo, potem pa se jih navadiš. Enako je tudi z novim čolnom," je še dodal Pero, ki do prve izbirne tekme, ki bo 6. in 7. maja v Tacnu, ne bo več tekmoval.