© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jč
30.08.2016 23:18:35

V Lipovcih novo igrišče in zmaga nad Madžari

Hokej na travi - Slovenija Madžarska
Hokej na travi - Slovenija Madžarska
Jože Črnko

V Lipovcih, kraju z okrog 1200 dušami, se je konec tedna zgodil športni praznik, ki je zelo spominjal na julij 1992, ko so v tem kraju naredili prvo igrišče z umetno travo, takrat na peščeni podlagi.

Otvoritev je bila pompozna, ob množici ljudi, svoje čar pa je dogodku dodal takratni predsednik Milan Kučan, tudi sam nekdanji hokejist na travi.

In minuli vikend se je zgodba ponovila, saj so v Lipovcih tokrat zgradili prvo igrišče na vodni podlagi, le da tokrat politika ni bila v prvem planu. V Lipovcih so organizirali dvodnevno hokejsko druženje vseh generacij in ne bomo nič pretiravali, če povemo, da se je zgodil hokej na travi v vsej veličini. Marljivi domačini, ki dihajo za to športno zvrst, so v neverjetno kratkem času dostavili travnato podlago iz Nemčije, zbrali denar in izvedli gradbena dela - vse ob izdatni pomoči občine Beltinci, ki je prispevala dobrih 90 000 evrov. Toda brez pridnih rok domačinov, ki so ogromno pripomogli pri fizičnih opravilih, bi gradnja trajala bistveno dlje, investicija pa bi se ustavila pri drugih številkah.

Hokejska dogajanja so se začela že v soboto opoldne z tekmami selekcij U10, U13, U16 in veteranov, ki so svoja tekmovanja končali v nedeljo pozno popoldne. Zvečer ob 18. uri pa se je v prijateljski tekmi članska reprezentanca Slovenije pomerila z vzhodnimi sosedi Madžari in slavila z 2:1 (0:0). V odlični hokejski predstavi sta bila strelca za slovensko reprezentanco Tadej Mikola in Sašo Dervarič.

Po tekmi je sledil svečani prerez traku in z tem predaja igrišča svojemu namenu. Nedeljski spored pa je prinesel še eno zanimivo hokejsko tekmo. Za zaključek hokejskega praznika so se pomerile še reprezentantke Slovenije z nekdanjimi reprezentanti Jugoslavije in Slovenije (iz obdobja po osamosvojitvi). V povsem izenačenem srečanju so sicer slavile hokejske legende, a prav nič nezasluženo ne bi bilo obratno, če bi se za hrbet Duriča in Tratnjeka, ki sta branila vrata hokejskih legend, skotalila kakšna žogica. Strelca za hokejske ''sive panterje'' sta bila Vito Fujs in Slavko Forjan.

Na predhodni tiskovni konferenci je župan občine Beltinci Milan Kerman omenil predvsem obžalovanje, da se za športno pridobitev ni našlo tudi kaj državnega denarja, medtem ko je predsednik kluba Franc Maučec izpostavil, da se je vse skupaj začelo novembra lani, ko so iz Nemčije pridobili ponudbo za travo. Za izvajalca del so izbrali Dolinko inženiring Beltinci, kot posebnost pa je omenil 2400 delovnih ur domačinov.  Maučec je še omenil, da se investicija že sedaj kaže kot upravičena, saj bo že naslednje leto v Lipovcih evropski reprezentančni hokejski turnir, klub pa kandidira tudi za pridobitev evropskega turnirja kategorije Challenge, prav tako za prihodnje leto.

Kapetan HK Lipovci Robert Mesarič pa je dodal, da so v preteklosti prihajali iz tujine z odličnimi rezultati, sami pa doma niso imeli pravih pogojev za igranje. Veseli ga, da bo z novo hokejsko podlago bistveno manj poškodb in da bo igrišče privabilo še več mladih iz kraja, kateremu že dolgo pravijo najbolj hokejska vas v Sloveniji.

Povejmo še kot zanimivost, da je ob izgradnji prvega igrišča v Lipovcih klubu predsedoval Franc Maučec st., sicer uspešen poslovnež, sedaj pa je obe vlogi (poslovno in hokejsko) prevzel Franc Maučec ml., ki ne le, da je le predsednik in poslovnež, temveč pri 39 letih tudi še zelo aktiven hokejist. A za uspešno hokejsko zgodbo morajo stati tudi domačini in podporniki.
                                                                                                      

Galerija
Slovenska reprezentanca v hokeju na travi.