© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.06.2016 16:05:02

Lahko zika povzroči nepredstavljivo?

Bodo olimpijske igre zaradi virusa zike prestavili ali celo odpovedali?
Bodo olimpijske igre zaradi virusa zike prestavili ali celo odpovedali?
Arhiv Svet24

WHO bo proučila opozorila za prestavitev ali odpoved OI v Riu zaradi zike.

Generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan je posebno skupino strokovnjakov zaprosila, naj preučijo možnosti za prestavitev ali celo odpoved poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru, potem ko so številni zdravniki opozorili na veliko nevarnost globalne epidemije virusa zike.

"Upoštevajoč trenutno stopnjo bojazni, ki je navzoča v mednarodni skupnosti, sem sem odločila, da bom člane posebne komisije za ziko zaprosila, da proučijo vsa možna tveganja, povezana z izvedbo poletnih olimpijskih iger v načrtovanem terminu," je zapisala Chanova v odgovoru na zahtevo ameriške demokratske senatorke Jeanne Shaheen o zdravstvenih tveganjih, povezanih z avgustovskimi olimpijskimi igrami.

Krovna mednarodna zdravstvena organizacija je v Brazilijo že štirikrat poslala skupino znanstvenikov, ki so na kraju samem zbirali podatke, da bi ugotovili stopnjo nevarnosti za udeležence olimpijskih iger ter veliko število navijačev in obiskovalcev olimpijskih tekmovanj, je v pismu Shaheenovi z dne 1. junija, zapisala Chanova.

V Svetovni zdravstveni organizaciji še niso prepoznali razlogov, ki bi upravičili odpoved iger, saj so prepričani, da odpoved ne bi bistveno vplivala na povečanje razsežnosti okužbe z virusom. Vse to pa bi se lahko spremenilo po načrtovanem junijskem zasedanju posebne ad hoc komisije za ziko. Vsekakor bo takrat WHO, kot so sporočili z ženevskega sedeža te organizacije, izdala smernice brazilskim oblastem ter tamkajšnjemu organizacijskemu komiteju za spopadanje in preprečevanje okužb z nevarnimi virusi ter navodila za obvladovanje zdravstvenih tveganj ob množičnih dogodkih, kot so olimpijske igre.

Kar 150 strokovnjakov iz zdravstva iz 29 držav, tudi univerz v New Yorku in Zürichu, se je konec maja podpisalo pod pismo Svetovni zdravstveni organizaciji, v katerem zaradi epidemije virusa zika v Braziliji zahtevajo prestavitev ali pa kar odpoved avgustovskih olimpijskih iger, saj bi lahko prišlo do globalne epidemije s tem virusom.

V Riu med olimpijskimi igrami pričakujejo več kot pol milijona obiskovalcev, na katere po mnenju strokovnjakov prežijo številne nevarnosti od zastrupljene vode in kaotičnega prometa, prometnih nesreč, okužb s spolno prenosljivimi boleznimi ter z virusi, ki jih prenašajo komarji. Med njimi sta denga in zika. Kot so zapisali, se številni obiskovalci lahko tam okužijo z boleznijo in jo ob vrnitvi v domovino prinesejo s seboj.

V zdravniških krogih sicer še vedno prevladuje mnenje, da večjega tveganja za zdravje športnikov zaradi virusa zike ni. Kar pa še ne pomeni, da so lahko športniki, navijači in ostali obiskovalci olimpijskih iger povsem brezbrižni.

Na slovenskem nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zato pripravili osnovna zdravstvena priporočila in nasvete za zaščito in ohranitev zdravja. Zaradi epidemije virusa zika odsvetujejo obisk olimpijskih iger v Braziliji nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost, saj je okužba z virusom zika povezana s spontanimi splavi in resnimi posledicami pri plodu, kot je mikrocefalija.

Vsem moškim, ne le okuženim ali obolelim, po povratku z območij, kjer je prisoten virus zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega ploda priporočajo, da dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti. Prav tako priporočajo, da se moški po vrnitvi z območij, kjer je prisoten virus zika, izogibajo spolnim odnosom brez kondoma tudi v primeru, če partnerica ni noseča. Trajanje uporabe kondoma strokovno še ni dorečeno, saj študije, ki bi opredelile obdobje tveganja za prenos, še ne obstajajo.

Glavni vzrok poškodb in smrti med tujci oziroma turisti v Braziliji predstavljajo prometne nesreče. Najpogostejše zdravstvene težave pri potovanju v Brazilijo pa so povezane s potovalno drisko, okužbami dihal, spolno prenosljivimi boleznimi, boleznimi, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti, ugrizi in piki živali, poškodbami ob padcih, potovalno slabostjo oziroma utrujenostjo ob menjavi časovnih pasov, sončnimi opeklinami ter zdravstvenimi težavami zaradi slabe kakovosti zraka v večjih mestih.

Brazilija je eno od območij, kjer razsaja epidemija virusa zike. Najpomembnejša zaščita pred boleznijo pa je še vedno zaščita pred piki komarjev, kot so ustrezna oblačila, uporaba repelentov in zaščitnih mrež oziroma komarnikov. V večini primerov poteka okužba povsem brez simptomov ali pa je razvoj bolezni večinoma lahek in mine v nekaj dneh.