© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
05.05.2016 17:07:05

Neverjetni rekord Irene Mejač

Irena Mejač po rekordnem dosežku.
Irena Mejač po rekordnem dosežku.
psno

Tudi letošnji tradicionalni mednarodni pokal Postojna 2016 v kegljanju je zelo dobro uspel. Minil je v znamenju Tržičanke Irene Mejač, ki je podrla za žensko neverjetnih 673 kegljev.

Zasedba v Postojni je bila ponovno zelo številčna in tudi kvalitetna. Ob izjemnih posameznikih so svoj lonček pristavili tudi najmlajši, ki zelo radi pridejo v Postojno predvsem zaradi druženja in spoznavanja. Pri dečkih, ki so nastopali v štirih starostnih kategorijah do 15 let (enako tudi deklice), so bili zmagovalci Cerkničana Nik Udovič in Gašper Udovič ter Postojnčana Maj Klinc in Tine Vidmar. Pri deklicah so se zmag razveselile Pivčanka Gaja Maver in mlade predstavnice Bresta iz Cerknice Maja Hren, Maja Rossi in Ajda Ule. Slednja je podrla za njena leta lepih 556 kegljev. Priznanja so bili deležni tudi rekreativci, ki so nastopili v posebni skupini. Najboljša pa sta bila članica ŠD Morje Justina Nučič in Toni Laterner (580) iz ljubljanskega RTV.

V absolutni konkurenci so letos prvič priredili tudi veliki finale, v katerega se je uvrstilo po dvanajst najboljših iz obeh konkurenc. Pri dekletih je prva v finalu mejo 600 kegljev presegla Izolčanka Tina Ugrin s 607 keglji in postavila določeno mejo za najboljše. Zelo razigrani sta bili po pričakovanjih hrvaški reprezentantki Nataša Ravnić-Gašparini in Ines Maričić. Članica Istre iz Poreča, Gašparinijeva, se je zaustavila na 614 kegljih, še kegelj več pa je zmogla Rečanka Maričićeva. Na koncu je bilo to dovolj celo za tretje mesto.

Za konec finala deklet pa smo videli še dve izvrstni predstavi. Reprezentantka Brigita Strelec je pokazala zelo dobro pripravljenost, kar je tudi dobra napoved za SP posameznic, ki se začne čez dobra dva tedna. Z zelo dobro igro je prišla do odličnih 644 kegljev po izvrstnem čiščenju, v katerem je skupaj podrla kar 243 kegljev. Toda to je bilo dovolj le za končno drugo mesto, saj je ob njenem igranju z neverjetno predstavo dvorano na noge spravila Tržičanka Irena Mejač. Že njen začetek je bil neverjeten. Ob dobri igri na polno je blestela v igri na čiščenje. Na polovici njenega nastopa pa so bile tribune močno pod stresom, saj je starejša izmed sester Mejač obračala pri neverjetnih 356 kegljih. To je pomenilo celo napad ne samo na ženski rekord (ta je bil od otvoritve kegljišča leta 2008 v lasti Barbare Fidel z 670 keglji), ampak celo na absolutnega, ki znaša 698 kegljev. Na koncu je svoj nastop končala pri vrhunskih 673 kegljih, kar je tudi izvrsten rezultat v svetovnem merilu, v igri na čiščenje pa je zbrala sanjskih 264 kegljev (mimogrede, svetovni rekord je v lasti Fidelove in je za kegelj manjši, toda tam se priznavajo rezultati, doseženi na svetovnih prvenstvih). Ta vrhunski rezultat je bil seveda velika nagrada za prepolne tribune na kegljišču v športnem parku Postojna na eni strani in na drugi strani tudi nagrada za domači KK Proteus, ki je ta mednarodni turnir ponovno odlično izpeljal. Ob tem pa je prav, da omenimo, da so vsi igrali na nove keglje in to tiste, kakršni bodo nameščeni tudi na svetovnem prvenstvu v Novigradu na Hrvaškem.

V senci izvrstnega zaključka deklet je potekal finale fantov. Prvi med njimi je mejo 600 dosegel prekaljeni Hrvat Boro Juričević iz Velebita. To je na koncu zadostovalo za končno sedmo mesto. Zelo ogorčen boj pa se je odvijal za končno tretje mesto. Hrastničan Mark Mojmir Bortek in reprezentančni kandidat Jure Starman sta končala na 609 podrtih kegljih (zaradi čiščenja je bil boljši Starman). Za zadnjim metom pa se je na koncu razpletel boj za končno tretje mesto. To je pripadlo Ljubljančanu Primožu Pintariču, ki se je zaustavil na 622 kegljih, medtem ko je Kranjčan Janže Lužan podrl dva manj.

Zelo kvaliteten boj pa se je razplamtel za zmago na turnirju. Dolgo časa je dobro kazalo Klemnu Mahkovicu, ki je bil sicer najboljši v predtekmovanju. Ob koncu ga je prehitel vrsto let njegov soigralec v Osijeku Uroš Stoklas, sicer pa povratnik v našo reprezentanco, potem ko je nekaj let igral za Makedonijo. Stoklas je bil na koncu zelo zadovoljen tudi z rezultatom 644 podrtih kegljev, vendar ga je vseeno malce razjedalo ob misli, da ga je »nažgala« tokrat izvrstna Mejačeva. Mahkovic pa je nastop zaključil pri 643 kegljih.

Čast domačega kluba KK Proteus pa sta tokrat reševala, pri dekletih Anja Ulaga z osmim mestom (561) in Miran Poprask pri fantih z devetim mestom (594).

Nastope sta spremljala tudi oba selektorja naše reprezentance, Lado Gobec za ženske in Robi Blaha za moške. S prikazanimi nastopi kandidatov pa sta bila zadovoljna le delno. Zato se bosta v nadaljevanju priprav (večina bo v Kamniku in delno tudi na Hrvaškem) trudila, da bodo igralce in igralke odpravili številne napake, katere so opazili.

Konec tedna pa bo zelo delaven tudi za kandidate za mlade reprezentance (vodita jih Brigita Strelec in Albin Juvančič), ki imajo na sporedu prijateljske tekme s Hrvati.

Uroš Stoklas