© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sk
sk
30.12.2015 17:34:49

Novi kegljaški selektor Ljubljančan Robert Blaha

Novi selektor Robi Blaha
Novi selektor Robi Blaha
psno

Že konec maja meseca je po končanem svetovnem ekipnem prvenstvu v Nemčiji dosedanji selektor, Mariborčan Bojan Pihlar, podal odpoved s tega položaja. Več kot pol leta je minilo, da so se merodajni vendarle odločili za njegovo zamenjavo.

V igri je bilo kar nekaj imen, toda nekatere kandidature so bile močno neresne. Po drugi strani so bila nekatera imena tudi več kot dobre opcije, toda vodilni na zvezi in v sami stroki z njimi niso bili zadovoljni. Dolgo časa so mleli mlini in na koncu so vendarle prišli do zelo pametne odločitve. Čeprav sprva sploh ni bil v igri, je na koncu izbira padla na Ljubljančana Roberta Blaho. To je verjetno daleč najboljša izbira, saj Blaha ni razpet v nikakršne spore v slovenskem kegljanju in tudi nima nobenih zamer do kakšnih klubov ali do igralcev.

Kmalu po izbiri je Robi Blaha, za katerim je bogata in uspešna igralska in tudi trenerska kariera, po koncu kranjskega turnirja dejal: "Če ne bi videl, da je v našem kegljanju na eni strani veliko talentiranih in na drugi tudi zelo izkušenih igralcev, potem se ne bi lotil tega dela. Verjamem, da lahko z dobrim delom in pozabo starih zamer naše kegljanje ponovno pripeljemo med najboljše na svetu." 

To izjavo je slišal tudi reprezentant Sandi Sajko, ki sedaj igra za Triglav: "Gospoda Blaho dobro poznam še iz mojih otroških let v Mariboru in dobro vem, da je velik zagovornik trdega in garaškega dela. Le to pa prinaša velike rezultate." 

Robert Blaha je s kegljanjem začel na ljubljanskem Kodeljevem. Hitro je napredoval in prestopil je v Gradis, kjer je imel pred tremi desetletji pomembno vlogo v takratni jugoslovanski ligi. Potem je nekaj časa igral za Ljubljano, bogata leta pa je preživel tudi v Konstruktorju iz Maribora in Rudarju iz Trbovelj. Ker mu je delo preprečevalo polni pristop v kegljanju, je odšel v Ljubljano k nižjeligašu Slaviji Štojs. Nekaj časa je bil tudi v Borcu iz Banjaluke, kjer je bil tudi trener, in tam veliko prispeval k dvigu bosanskega klubskega kegljanja.

Po vrnitvi v Ljubljano k Slaviji Štojsu je vmes imel še epizodo v Taborski Jami. V letošnji sezoni poleg igranja trenira še prvoligaša Proteusa iz Postojne, ki je zdaj močno pomladil vrste, saj je od njih v smeri Pivke odšel legenda Darko Bizjak. Blaha v Postojni ostaja v vlogi trenerja in bo tamkajšnje dvajsetletnike in še mlajše povedel na višja mesta v slovenskem prvenstvu.