© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
04.12.2015 22:19:31

Fidelova in Lužan kegljača leta

Janže Lužan in Barbara Fidel
Janže Lužan in Barbara Fidel
Stane Kadunc

V prostorih Obrtne Zbornice Vič-Rudnik so svečano podelili priznanja za najboljše ob zaključku koledarskega leta 2015. V prijetnem vzdušju in primernem kulturnem sporedu so najboljši sprejeli svoja zaslužena priznanja.

Tudi leto 2015 je bilo za slovensko kegljanje na mednarodni sceni izredno uspešno. Ženska reprezentanca je osvojila bron na svetovnem ekipnem prvenstvu v Nemčiji. Celjanke so bile letos ponovno izredno uspešne. Osvojile so evroligo in nato še zasluženo zmagale na ekipnem svetovnem pokalu. Tudi v mlajših kategorijah smo bili zelo uspešni. Posebej je treba omeniti mladinke in mladince (U18), saj so na svetovnem prvenstvu osvojili kar nekaj odličij. Tu je še mladinska svetovna podprvakinja pri mladinkah posamezno, Trebanjka Nika Radelj. To je bila za Dolenjsko sploh prva kolajna na svetovnih prvenstvih v času samostojne Slovenije. Ne gre pa prezreti niti 14-letnega Cerkničana Domena Špeha, ki je na svetovnem pokalu za dečke do 14 let (U14) osvojil prvo mesto in ponovno vpisal svojo Cerknico in Brest na svetovni kegljaški zemljevid.

Vsi letošnji osvajalci odličij na svetovnih prvenstvih in pokalih so dobili tudi posebna priznanja. Poleg čestitk predsednika kegljaške zveze Milana Kuriliča so bili deležni tudi čestitk predsednika OKS Bogdana Gabrovca, ki jih je za razliko od predhodnika počastil s svojim obiskom.

Najboljša kegljačica v letošnjem letu je bila po pričakovanjih Celjanka Barbara Fidel. Tridesetletna Celjanka ima ogromno zaslug za bronasto medaljo na ekipnem SP in pa tudi za obe ekipni letošnji mednarodni kroni za njen Celje. Družbo ji je tokrat prvič delal njen sovrstnik, Kranjčan Janže Lužan, ki je v zadnji sezoni imel izvrstne rezultate in pripomogel svojemu Triglavu tudi do izvrstnih mednarodnih rezultatov. Sicer je Janže nase opozarjal že v mlajših letih, toda dokončno je rezultatsko dozorel v letošnjem  letu.

Pri mlajših članicah je bila z letošnjimi rezultati najuspešnejša Postojnčanka Anja Ulaga. Anji je letos uspel tudi veliki met, saj se si je uspelo prebiti tudi v člansko reprezentanco in je nastopala na SP v Nemčiji. Pri fantih je bil uspešen mladi tržiški up Blaž Čerin, ki je bil tudi član članske reprezentance.

Veliko veselja za kegljaške delavce na Dolenjskem pa je prinesla razglasitev za mladinke. V tej konkurenci je bila popolnoma zasluženo najboljša Trebanjka Nika Radelj, ki je tudi aktualna svetovna mladinska podprvakinja. Nika je obenem glavni steber B ligaša Trebnjega, ki se ponovno bori za status A ligaša. Pri mladincih pa je naslov odšel v Postojno v Proteus z mladim upom Žigo Požarjem.

Podelili so tudi priznanja za najboljše ekipe v posameznih kategorijah. Pri ženskah ni bilo nobenega dvoma. To je seveda Celje, ki že celo desetletje vlada tudi na mednarodni sceni. Pri članih je ta naslov pripadel Triglavu, ki se je zelo izkazal na evropskem ekipnem pokalu, poleg tega pa je zanesljivo daleč najboljši tudi v letošnjem prvenstvu. V mlajših kategorijah so bili izredno uspešni Notranjci, ki so dobili kar tri ekipne naslove. Dva naslova najboljših v letu 2015 sta šla v Cerknico, eden pa v Postojno in v Litijo. Najboljši ženski klub je Celje, pri moških pa Kamnik.

Leto 2015 se približuje koncu. Po božično-novoletnem odmoru vse skupaj že čakajo novi napori in nove preizkušnje. Ne pozabimo, da jih že v maju mesecu čakata dva svetovna prvenstva, oba sta v naši soseščini, v Novigradu na Hrvaškem. Najprej čaka prvenstvo mlajše člane, potem pa še člane, ki imajo na sporedu posamično prvenstvo. Zato se bodo vsi po vrsti pognali v boj za majice z državnim grbom.


NAJBOLJŠI V TEM LETU 
ČLANI POSAMEZNO
Janže Lužan - Triglav
 
ČLANICE POSAMEZNO
Barbara Fidel - Celje

MLAJŠI ČLANI POSAMEZNO
Blaž Čerin - Ljubelj
 
MLAJŠE ČLANICE POSAMEZNO
Anja Ulaga - Proteus
 
MLADINCI POSAMEZNO
Žiga Požar - Proteus
 
MLADINKE POSAMEZNO
Nika Radelj - Trebnje
 
ČLANI EKIPNO
KK TRIGLAV - Kranj
 
ČLANICE EKIPNO
KK CELJE
 
MLADINCI EKIPNO
KK BREST Cerknica
 
MLADINKE EKIPNO
KK PROTEUS Postojna
 
KADETI EKIPNO
KK LITIJA 2001
 
KADETINJE EKIPNO
KK BREST Cerknica
 
MOŠKI KLUB LETA 2015
KEGLJAŠKI KLUB KAMNIK
 
ŽENSKI KLUB LETA 2015
KEGLJAŠKI KLUB CELJE