© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
su
su
13.07.2015 08:38:16

Mina Markovič dvakrat zlata

Nikola Miljković

Markovičeva in komaj 16-letna Janja Garnbret sta novi zmagovalni tandem slovenskega športnega plezanja.

Na EP v Chamonixu, ki je štelo tudi za točke svetovnega pokala, sta se z izjemnim plezanjem v polfinalu in finalu zavihteli na prvo in drugo mesto zmagovalnega odra. Skupaj sta Slovenki v Chamonixu petkrat stopili na stopničke.
"Odličen začetek sezone, ki si ga lahko le želiš, hkrati pa samo še potrditev tega, kar smo že vedeli, da smo zadnje čase z ekipo res dobro delali ter naredili fenomenalne treninge. Po srebrnih kolajnah z evropskih prvenstev mislim, da je ta zelo lep dodatek. Težavnost je tista disciplina v katero največ vlagam in mi tudi največ pomeni. Ja, ta je tista ta prava," je po zmagovitem uvodu v sezono in osvojenem evropskem zlatu dejala nova šampionka stare celine Markovičeva.
Po zaslugi Markovičeve so v Chamonixu dvakrat predvajali državno himno Slovenije Zdravljico v čast Markovičeve kot evropske prvakinje v težavnosti ter zmagovalke uvodne tekme svetovnega pokala. Markovičeva je v Chamonixu osvojila vsega skupaj tri kolajne, srebrno odličje ji je pripadlo še v skupnem seštevku evropskega prvenstva v kombinaciji, potem ko je bila pred dvema mesecema v Innsbrucku šesta v balvanih. Garnbretova je bila druga tako v svetovnem pokalu in na evropskem prvenstvu.
"Po tihem sem upala na takšen sanjski razplet. Vedela sem, da je čisto realno, da se zgodi. Kako si bova z Janjo razdelili mesta med sabo, nisem bila prepričana, a na koncu je razplet bil res super," je še dodala šampionka, ki pa ne bo imela veliko časa za proslavljanje: "Na prvem mestu je, da se spočijemo, naredimo še kakšen trening in gremo na naslednjo tekmo, čez dva dni bomo tako že nazaj v kombiju za Francijo."
Za dijakinjo 2. letnika Gimnazije Velenje Garnbretovo je sijajen debi v članski konkurenci. "Finala sploh nisem pričakovala, sploh pa ne stopničk. Sem samo uživala v plezanju, nobenega pritiska ni bilo. Ker je bila to moja prva članska tekma in sem tekmovala s konkurenco, ki je zelo močna, sploh nisem bila živčna, ker nisem vedela, kaj naj pričakujem. Čisto sproščena sem bila. Na vrhu finalne smeri sem bila zelo vesela, najprej sploh nisem mogla verjeti, da sem na stopničkah in še srebrna, zdaj počasi začenjam verjeti," je dejala aktualna evropska mladinska prvakinja med kadetinjami, ki jo v mladinski konkurenci letos čakata še eno evropsko in svetovno prvenstvo.
Markovičeva je s 27 leti najstarejša udeleženka finala, 11 let mlajša debitantka na velikih članskih tekmah Garnbretova pa je s 16 leti daleč najmlajša finalistka.
Domen Škofic je obstal tik pod robom najboljše osmerice na devetem mestu. Tjaša Kalan je v polfinalu zasedla 17. mesto, Urban Primožič je bil 21. Martin Bergant in Jure Raztresen sta v kvalifikacijah zasedla 32. in 48. mesto.