© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ru
ru
06.07.2015 11:13:57

Ultimativi poklon ragbijskega kolega

Takoj ko je bila izven nevarnosti, je Novozelandec obiskal hčerko tragično umrlih prijateljev in tako njo kot spomin nanju počastil z neverjetno gesto.

Neemia Tialata je bil med tistimi, ki jih je smrt nekdanjega kapetana novozelandske ragbi reprezentance Jerryja Collinsa in njegove žene najbolj prizadela. Bila sta nekdanja soigralca v izbrani vrsti, delila sta si klubsko slačilnico in bila najboljša prijatelja. Ko je pred mesecem dni tovornjak na francoski avtocesti vzel dve mladi življenji, je bil povsem strt.

"Nikoli ga ne bom pozabil, počutim se, kot da bi izgubil brata," je tedaj dejal in organiziral prav posebno slovesnost. Kot smo poročali, je zbral še nekaj novozelandskih reprezentantov, odšel na prizorišče nesreče in z njimi v spomin na Jerryja ter njegovo soprogo odplesal hako, znamenit maorski bojni ples.

Poteza je neskončno ganila športni svet, je pa Neemia tedaj tudi obljubil, da bo v Kanadi živečim starim staršem pomagal pri skrbi za malo Aylo, prijateljevo dojenčico, ki je bila v nesreči hudo poškodovana. Tedaj sicer še ni bilo jasno, ali bo sploh preživela, toda dobrodušni orjak je zagotovil, da jo bo v vsakem primeru varoval vse dni svojega življenja.

In če je pred mesecem dni ganil s plesom, je šel tokrat še nekaj korakov dlje. Pretekli konec tedna je bila Ayla prvič povsem izven nevarnosti in je lahko sprejela obiske, Neemia pa je bil med prvimi, ki so prišli v bolnišnico v Montellieru, od koder še nekaj časa ne bo mogla odpotovati na drugo stran Atlantika. 

Pa ne samo, da je prišel. S seboj je prinesel ragbijski dres sirotinega umrlega očeta, dojenčico zavil vanj in bil tudi prvi "civilist", ki je punčko vzel iz zdravniške oskrbe ter jo nahranil. Jasno, še vedno zavito v dres. "Živim za dan, ko bom z njo lahko delil spomine na njenega očeta, najboljšega in največjega človeka, kar sem jih poznal," je ob tem povedal v solzah.