© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
12.05.2015 11:20:45

NFL: Visoka kazen za New England

Reuters

Ekipa ameriškega nogometa New England Patriots je kaznovana s plačilom milijona evrov, v letih 2016 in 2017 pa bo prvi in četrti izbor na naboru začela mesto nižje.

Podajalec Tom Brady - dvakratni najkoristnejši igralec lige NFL - je kaznovan s štirimi tekmami neigranja, vodstvo lige je kazni izreklo, ker je moštvo igralo z žogami, v katerih je bilo premalo zraka.

Patriots so imeli na poti do osvojitve naslova januarja letos v polfinalu v dvoboju z Indianapolis Colts v enajstih od dvanajstih svojih žog precej manj zraka, kot je dovoljeno. To se je zgodilo v prvem polčasu.

S tem so omogočili, da je imel njihov podajalec ob zmagi s 45:7 boljši oprijem mehkejših žog pri metih. V trimesečni preiskavi so ugotovili, da se je Brady "jasno zavedal kršitve pravil in obenem, ni sodeloval s preiskovalci".

Sedemintridesetletni podajalec je poleg Joeja Montane in Terryja Bradshawa s štirimi naslovi prvaka najuspešnejši quarterback v zgodovini. Konec januarja je na 49. Super Bowlu v Glendalu Patriotse četrtič vodil do naslova prvaka po letih 2001, 2003 in 2004. V odločilni tekmi je s soigralci z 28:24 premagali branilce naslova Seattle Seahawks. Brady je prejel še naziv najkoristnejšega igralca finala.

Njegov manager je napovedal pritožbo.

"Obstajajo resni in nedvoumni dokazi, da se je Brady zavedal, da so zaposleni v ekipi Patriots v žoge, ki so jih sodniki odobrili, izčrpali zrak, ki ga je bilo manj, kot je dovoljeno. Nemogoče je, da bi se to zgodilo brez njegovega vedenja," je dejal izvršni podpredsednik NFL Troy Vincent. Komisar lige NFL Roger Goodell je dodal, da so kazni sprejeli po podrobni preiskavi in pogovorih.

Predsednik kluba Robert Kraft je preiskavo označil kot enostransko. "Čeprav smo prepričani, da na naši strani ni bilo nobenih manipulacij z žogami, pa nameravamo sprejeti kazen vodstva lige. Današnja kazen pa zelo presega vsako razumno mejo in ne temelji na trdnih dokazih," je menil Kraft.

Samo dejanje naj bi opravila dva zaposlena v klubu, vodja garderobe Jim McNally in asistent za opremo John Jastremski. Z ogledi videoposnetkov so ugotovili, da sta pred tem sodniško odobrene žoge dvajset minut pred tekmo odnesla v slačilnico, kjer sta iz njih spustila zrak.