© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
30.11.2014 22:11:29

Mina petič zapored tudi v balvanih

Arsen Perić

Športna plezalca Mina Markovič in Jure Bečan sta zmagovalca finalne tekme državnega prvenstva v balvanskem plezanju.

Markovičeva je v balvanih v Kranju zmagala še petič po vrsti, Bečan pa je osvojil svoj prvenec na balvanskih tekmah v Kranju. Markovičeva je v Kranju zmagala tudi v soboto v težavnosti.

V konkurenci članic sta ob Markovičevi, članici sežanskega kluba ŠPK Plus, ki je vodila že po kvalifikacijah, na zmagovalnem odru delali družbo še Julija Kruder (ŠPO Celje) na drugem mestu in Katja Kadič (ŠPO Rašica) na tretjem. Pri članih pa sta se Bečanu, članu ŠPO Tržič, na drugem in tretjem mestu pridružila Urban Primožič (PK Škofja Loka) in Domen Škofic (ŠPO Radovljica).

Bečan je s kranjsko zmago prvič postal zmagovalec skupnega seštevka državnega prvenstva v balvanskem plezanju. Po treh tekmah, na uvodnih dveh je bil drugi, je zbral 260 točk, 15 več od Primožiča, zmagovalca druge tekme. Boj za skupno tretje mesto je pripadel Klemenu Kejžarju (ŠPK Andreja Kokalja).

Zmagovalec uvodne tekme balvanskega prvenstva je zbral 168 točk in je za pičlih sedem točk prehitel Martina Berganta (PK Škofja Loka). Škofic, ki je izpustil uvodno tekmo, je pristal na petem mestu.

Celjen Jernej Kruder, ki je dominiral na kranjskih balvanskih tekmah v minulih letih, je letos finalno tekmo izpustil, saj se je v soboto udeležil ekshibicijske tekme La Sportiva Legends Only 2014 v švedskem Stockholmu. Kruder, največji uspeh je dosegel s srebrom na svetovnem prvenstvu v balvanih v Münchnu, je nastopil le na eni tekmi državnega prvenstva.

V Stockholmu je nastopila zgolj šesterica najboljših s posebnim povabilom, Kruder pa je to tekmo končal na šestem mestu. Po letu 2011 je švedsko tekmovanje znova dobil dvakratni svetovni prvak v težavnosti in balvanih Čeh Adam Ondra, ki je pred dvema tednoma zmagal tudi na finalni tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kranju. Ondra je bil razred zase, preostala peterica mu ni mogla konkurirati, saj je kot edini preplezal pet balvanskih problemov do vrha.

Markovičeva, ki je tako kot Ondra v Kranju slavila na zadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti, je sezono državnega prvenstva v tej panogi pričakovano končala kot absolutna zmagovalka, v balvanih, katerim se ni tako posvečala, pa je pristala na skupno drugem mestu. Za 30 točk jo je prehitela na zadnji tekmi četrta Tjaša Kalan (AO Kranj, 210 točk), ki je slavila tudi na podlagi tega, da je Markovičeva uvodno tekmo državnega prvenstva izpustila. Skupno tretja je postala Kadičeva (165 točk), zmagovalka druge tekme, na prvi je tako kot Markovičeve ni bilo.

V težavnosti je pri članih skupni zmagovalec državnega prvenstva postal Domen Škofic, Primožič je sicer osvojil zmago na zadnji težavnostni tekmi v sezoni, Škofic pa je bil drugi.

V klubskem pokalu tudi po letošnjem Kranju ni sprememb. Prvo mesto je osvojil domači kranjski alpinistični odsek (6015 točk), že drugo leto po vrsti je škofjeloški plezalni klub, ki je bil na vrhu klubske razpredelnice pet sezon od 2008 do 2012, pristal na drugem mestu (5977), tretje mesto pa je znova zasedel športno-plezalni odsek Rašica (4948).

S plezalnimi dnevi Kranja, ki bodo prihodnje leto slavili deseto obletnico, se je v dvorani Zlato polje odvilo zadnje dejanje letošnje tekmovalne sezone na umetnih stenah.