© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.08.2024 12:29:13

Cretu: Oni bi lahko sestavili tri ali štiri dobre, sam pa sem najbolj ponosen na karakter!

alesfevzer.com

Naši odbojkarji so v petek utišali olimpijske prvake in domače navijače!

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na zadnji, tretji tekmi skupinskega dela na olimpijskih igrah v Parizu v skupini A premagala olimpijske prvake Francoze s 3:2 (20, 23, -25, -22, 11). Slovenski odbojkarji po tretji zmagi v četrtfinale napredujejo kot neporaženi in zmagovalci skupine A.

Slovenski odbojkarji so zgodovinski prvi nastop na olimpijskih igrah začeli z zmagama proti Kanadi (3:1) in Srbiji (3:0). Za konec so na tekmi s Francozi utišali tudi dvorano, ki je na trenutke donela: "Allez les Bleus".

odbojka reprezentanca slovenija oi 24 af
alesfevzer.com

Posebej so navijači rohneli v končnici odločilnega petega niza, ko so v nekaj dvomljivih situacijah sodniki točko dodelili Tinetu Urnautu in druščini. Prav Urnaut pa je po burni prekinitvi dosegel s servisom as in še za točko povišal razliko.

"Proti Francozom je vedno težko. Današnja tekma se je v četrtem nizu že obrnila na glavo, a uspelo nam je zmagati ter dokazali smo, da smo iz pravega testa. Posebej vesel sem, da je bil moment že na francoski strani, a mi smo bili potrpežljivi, čakali na svojo priložnost in izkoristili ponujeno," je dejal Urnaut.

Obe ekipi sta se tako že krog pred koncem skupinskega dela uvrstili v četrtfinale, današnji dvoboj pa je odločal o lažjem tekmecu med osmimi najboljšimi ekipami.

Varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja so aktualne olimpijske prvake iz Tokia nadigrali v prvem nizu. V drugem je Sloveniji v končnici uspel preobrat, v tretjem pa so imeli Slovenci pri 24:22 in 25:24 kar tri zaključne žoge za 3:0.

odbojka reprezentanca slovenija oi 24 af
alesfevzer.com

Francozi so nato ob podpori gledalcev zagospodarili na igrišču ter trdno držali niti igre v svojih rokah tudi v četrtem nizu. Skrajšani peti niz pa se je tudi s kančkom sreče razpletel v korist borbenih Slovencev.

"Zelo sem ponosen, da smo tukaj premagali Francoze in na to bi bil ponosen vsak trener. Imajo neverjetno ekipo, igralcev, da bi lahko sestavili tri ali štiri dobre reprezentance. Sam pa sem ponosen na karakter, ki ga je pokazala naša ekipa. Posebej v trenutkih, ko so Francozi igrali prav neverjetno odbojko, se nismo predali in to je najboljši trening za naprej," je dejal Romun, ki v kritičnih trenutkih ni menjal postave na igrišču, ampak zaupal izbrani šesterici. "Ko pridejo iz tega, so nato na igrišču še močnejši."

Kot pomanjkljivost je priznal nekaj prelahko izgubljenih točk v tretjem nizu, ko bi ekipa predčasno lahko dobila dvoboj. "A tudi Francozi so izgubili nekaj lahkih žog. To je pač odbojka na tej ravni. A pustimo tekme, ki so za nami, pripravljati se bomo morali za četrtfinale."

ropret 24 oi af
alesfevzer.com

"Drama. S Francozi nikoli ni lahko in tako kot mi se tudi oni nikoli ne predajo. Na koncu smo mi zadevo pripeljali do konca. Treba je priti do zadnje točke, v tretjem setu nam to ni uspelo, v petem, ki je vedno tudi loterija, pa smo bili na srečo boljši mi. Še vedno smo lačni zmag, kar se vidi v našem pristopu," pa je razplet videl Alen Pajenk.

"V končnici tretjega niza smo bili malo nezbrani, a morda je celo boljše, da se je razpletlo tako, kot se je, in da smo videli, kako reagiramo, ko je težko. Francozi so stisnili, mi pa smo se z borbo vrnili. In prav tako težko odbojko moramo pričakovati v četrtfinalu. Po zmagi nad olimpijskimi prvaki gremo lahko tudi zelo motivirano in optimistično v nadaljevanje," pa je pozitivno stvar izgubljenih žog v tretjem nizu izpostavil Gregor Ropret.

Zdaj bodo odbojkarji nestrpno pričakovali konec predtekmovanja, ki bo razkrilo četrtfinalne pare. A v resnici se Slovenci s tem ne obremenjujejo. "Tukaj bo osmerica najboljših ekip, razlika med njimi je zelo majhna, vsi smo tam tam in kogarkoli bomo dobili, bo težko. Mislim pa, da če se dobro pripravimo in igramo tako naprej, kot smo te tri tekme, ali pa celo še kaj dodamo, se nimamo česa bati," pa je pristavil 19-letni Nik Mujanović, ki ima zdaj s soigralci dva dni premora pred morda eno najodločilnejših tekem v karieri.