© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.06.2016 19:15:04

Najdič: Nismo favoriti, imamo pa visoke cilje

Drago Wernig - TAKA

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca bo v petek začela nastope v evropski ligi.

Za prve tekmice bi si težko izbrale zahtevnejšo ekipo, na prvem od dveh turnirjev lige v madžarski Nyiregyhazi se bodo namreč pomerile z domačo reprezentanco, ki brani naslov v tem tekmovanju in bo v skupini C, v kateri sta še Romunija in Grčija, prvi favorit.

"Madžari so nas definitivno izbrali za prve tekmece, kar kaže, da nas ne cenijo najbolj, toda mi se s tem ne obremenjujemo. Res, da bi si mogoče bolj želel, da bi se v prvem dvoboju merili z Grčijo, a kar je, je. Čeprav smo na kakovostni lestvici najslabša reprezentanca od teh štirih ekip, pa imamo svoje cilje, od katerih ne odstopamo. Vsako tekmo želimo zmagati, v skupini zasesti prvo mesto in se uvrstiti v polfinale," je dejal selektor Bruno Najdič.

Selektorja pred tekmovanjem pestijo številne težave. Državno prvenstvo se je zavleklo, časa za optimalne priprave ni bilo veliko, mnoge igralke za svoje ekipe niso veliko igrale, Živa Recek je v ZDA že decembra lani končala sezono, kar osem jih je moralo zaradi poškodb ali šolskih obveznosti prisotnost na pripravah odpovedati, za konec se je na treningu poškodovala še Valentina Založnik.

"Težav res ni manjkalo, a s tem ne iščem izgovorov. Delam s skupino, ki jo imam na razpolago, to so trenutno naše najboljše igralke, nihče nam ne more zagotoviti, da bi bilo z odsotnimi bolje. Malo pa mi je žal, da priprave niso bile dovolj dolge, da bi še lahko popravil nekaj stvari, ki nam manjkajo. Naše tekmice so se pripravljale nekoliko dlje, vseeno pa upam, da se to ne bo poznalo. Moja dekleta so na treningih dobro delala, tudi prijateljske tekme so pokazale, da rastejo, da se izboljšuje tudi njihova telesna pripravljenost. Definitivno so boljše, kot so bile ob koncu državnega prvenstva, niso pa na ravni, kot so bile pred lanskim evropskim prvenstvom," meni Najdič.

Slovenke so odigrale štiri prijateljske tekme, po dve s Hrvaško in Slovaško, vse so izgubile z 2:3. "Dekleta so tekme oddelala korektno, bile so napake, a smo jih poskušali na treningih popraviti. V slabih treh tednih sem se prepričal, da imamo širino, da imamo 11, 12 enakovrednih igralk, na katere lahko v vsakem trenutku računam. Enkrat ima lahko ena svoj dan, drugič druga in na to stavim. Nismo posebej močni v kakšnem posameznem elementu, računal sem, da bi bil lahko servis naše glavno orožje, a tekme s Hrvaško in Slovaško tega niso potrdile. Zato pa so potrdile, da če imamo dober sprejem, nam igra teče, tako da bo ta element, pri katerem bi nam najbrž še kako prav prišla poškodovana Anja Zdovc, najbrž odločilnega pomena," napoveduje selektor.

Tudi Madžarska, ki je pred dvema letoma na prijateljski tekmi Slovenijo premagala, je v sklopu priprav na evropsko ligo odigrala štiri prijateljske tekme, vse na gostovanjih. Proti Franciji, to je lani Slovenija izločila v dodatnih kvalifikacijah, je dvakrat izgubila z 0:3, proti Španiji, tudi Španke so Slovenke v kvalifikacijah za EP dvakrat premagale, so enkrat izgubile z 0:3, drugič pa zmagale s 3:2.

"Na prijateljske tekme ne dam dosti. Te služijo drugim rečem in ne rezultatu. Trenerji na njih poskušamo dobivati sliko, ki nam pomaga pri nadaljnjem delu. Zato pripravljalnim tekmam ne dajem nekega velikega pomena. Dejstvo je, da je Madžarska odlična ekipa, ki za povrh igra doma. V prijateljskih tekmah je igrala brez treh pomembnih igralk, zaenkrat nimamo informacij, ali se jim bodo za ta turnir pridružile. Tudi na naš prijateljski obračun se ne gre ozirati, saj sta ekipi drugačni. Dejstvo je, da so Madžarke za odtenek kakovostnejša ekipa, a še zdaleč ne nepremagljiva. Spet pričakujem izenačeno tekmo, v kateri bodo odločale malenkosti, tekma bo tudi po kakovostni ravni podobna tistima s Slovaško," zatrjuje Najdič.

Podobnega mnenja je tudi Sara Planinšec, ki je bila na pripravljalnih obračunih ena najboljših igralk v slovenski vrsti. Danes praznuje svoj 21. rojstni dan, zmaga na turnirju pa, kot sama pravi, bi bilo najlepše darilo: "Predvsem želimo tu pokazati dobro igro. Če nam to uspe, mislim, da se z vsemi tremi ekipami tukaj lahko enakovredno kosamo. In ne samo to, vse lahko tudi premagamo. Madžarke so gostiteljice turnirja, kar ni nepomembno, tudi Romunke so podobne kakovosti. Težko je kar koli napovedati, veliko pa bo odvisno predvsem od nas samih."