© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
30.08.2015 14:53:20

Pred reprezentančim zborom: Vse bo treba ponoviti proti velikim imenom

CEV

Potem ko se je Gašper Ribič vrnil v klub in se v celoti posvetil pripravam na novo sezono z žensko ekipo Calcita Volleyballa, bo vlogo pomočnika Andree Gianija prevzel Samo Miklavc, dolgoletni kapetan reprezentance in zdajšnji trener Go Volleyja.

Na prvi šolski dan bodo kolesje pognali tudi slovenski odbojkarji, ki bodo začeli priprave na nov velik izziv. Spremenjen termin evropskega prvenstva velikemu številu klubov po Evropi povzroča veliko preglavic, saj se bodo do začetka prvenstva morali pripravljati brez ključnih mož, tudi marsikateri trener bo primoran ekipo prepustiti svojim pomočnikom. Tudi Andrea Giani, ki je ta teden preživel s svojimi varovanci v Veroni, že v torek pa bo v Kranjski Gori, kjer se bodo spet zbrali najboljši slovenski odbojkarji. V mestu Romea in Julije bo do evropskega prvenstva ostal Matteo de Cecco, Ribič bo deloval v Kamniku, saj žensko ekipo takoj po koncu evropskega prvenstva že čaka prva tekma lige prvakinj, se bo pa zato v Kranjski Gori pripravam pridružil dolgoletni reprezentant Samo Miklavc.

"Takoj ko se je izkazalo, da bo reprezentanco vodil Andrea Giani, so na odbojkarski zvezi z mano vzpostavili stik, vendar sem moral zaradi službenih in družinskih obveznosti, imam namreč majhnega otroka in s partnerko nisva mogla dobiti varstva, odpovedati sodelovanje. Zdaj se mi je spet ponudila priložnost po tem, ko je Ribič opravil odlično delo, pogovoril sem se doma in tudi v klubu so mi šli res na roko, zato bom lahko zdaj deloval v reprezentanci," je uvodoma povedal Miklavc, ki bo z Gianijem in reprezentanti lažje sodeloval tudi zaradi poznavanja italijanskega jezika. Kakšno vlogo v ekipi mu bo namenil italijanski velikan? "Giani ima svoje strokovno vodstvo, ki mu zaupa, jaz mu bom na voljo v kakršnokoli vlogi, ki mi jo bo namenil, bi si pa seveda želel čim večje uporabnosti, predvsem na treningih. Velika čast mi je, da bom lahko sodeloval skupaj z Gianijem in z reprezentanco, v kateri so zbrani najboljši slovenski odbojkarji."

SERVIS IN NAPAD POHVALNO
Seveda je Miklavc, ki je nazadnje deloval tudi kot selektor kadetske izbrane vrste, podrobno spremljal vse tekme slovenske izbrane vrste v evropski ligi, ki je Slovence pripeljala do tako želene svetovne lige. "Moram jim čestitati za igro, ki so jo prikazali, v zadnjih treh letih sem opazil velik napredek. Predvsem servis in napad sta dobro delovala." Toda seveda tudi v tej ekipi še obstajajo rezerve: "Nekaj rezerve je še v igri v bloku in obrambi, zgodi pa se ji, da zaide v negativno serijo točke ali dveh. Proti slabšim reprezentancam se je uspela rešiti in rezultat obrniti v svojo korist, videli pa bomo, kako se bo znašla proti boljšim nasprotnikom. Tudi zato bodo pripravljalne tekme dober test za evropsko prvenstvo."

Slovensko izbrano vrsto namreč čaka precej izjemno zahtevnih tekem proti evropskim in svetovnim velesilam, na katerih bo lahko pilila formo, najprej bo odigrala dve tekmi z Brazilijo v Stožicah, nato pa jo čaka še turnir v Nemčiji, kjer bosta ob domačinih in Slovencih nastopili še Francija in Srbija. "Tekme z Brazilijo se že vsi veselimo, mislim, da tudi vsi odbojkarski navdušenci v Sloveniji, to bo res pravi spektakel. V kakšni postavi bo prispela v Ljubljano, še nimamo podatka, glede na izjave selektorja Bernarda Rezendeja sem prepričan, da ne bo kar tako razprodajala svojega ugleda in bo prišla z najmočnejšo postavo," je še zaključil Miklavc.