© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
30.08.2015 13:47:42

Belgijec v umetni komi po hudem padcu (video)

Reuters

Belgijskega kolesarja Krisa Boeckmansa, ki je v skupinskem padcu približno 50 kilometrov pred ciljem osme etape dirke po Španiji dobil hude poškodbe glave, vzdržujejo pri življenju v umetni komi.

Med najnovejšima žrtvama vse daljšega seznama tistih, ki so odstopili, sta tudi Belgijec Jasper Stuyven in Slovak Peter Sagan.

Etapo je dobil Stuyven, član moštva Trek Factory Racing, pred Špancem Pellom Bilbaom in Francozom Kevinom Rezo. V skupni razvrstitvi vodi Kolumbijec Esteban Chaves, drugi je Nizozemec Tom Domoulin, tretji pa Irec Nicolas Roche. A se je Stuyven odločil za umik z dirke po osvojeni prvi etapni zmagi na največjih tekmah zaradi zloma kosti v zapestju.

Med tistimi, ki so bili udeleženi v skupinskem padcu, jo je najhuje skupil kolesar moštva Lotto-Sudal 28-letni Belgijec Boeckmans, ki je ob padcu več kolesarjev utrpel hujše poškodbe glave, obraza, pretres možganov, tri zlomljena rebra in krvavitev v pljučih ter je trenutno v umetni komi v bolnišnici v Murcii.

Zaradi poškodb, ki so jih utrpeli pri padcu, so morali predčasno končati letošnjo zadnjo veliko tritedensko dirko, ob Boeckmansu še Američan Tejay van Garderen (BMC), Irec Dan Martin (Cannondale-Garmin) in Francoz Nacer Bouhanni (Cofidis).

Prav tako se je za odstop odločil eden izmed kandidatov za etapno zmago in končno zeleno majico član moštva Tinkoff-Saxo Sagan, ki ga je le osem kilometrov pred ciljem spremljevalec na motociklu.

Takoj po nesrečnem dogodku je sicer kazalo, da bo Sagan lahko nadaljeval Vuelto, vročekrvni Slovak je celo fizično obračunal z nesrečnim voznikom. Pri padcu ter trčenju z motorjem je kolesar utrpel več poškodb in precej hude opekline na levi strani telesa, od stegna do gležnja, oskrbeti pa so mu morali tudi grdo ureznino na levi roki.

"Žal je bil eden od naših vodilnih kolesarjev prisiljen odstopiti, ker bi nadaljevanje dirke lahko zanj pomenilo resno zdravstveno tveganje. Sagan se bo nemudoma odpravil domov, kjer se bo lahko v celo pozdravil in okreval," so sporočili iz ekipe, ki s takšnim razpletom ni niti najmanj zadovoljna, saj so imeli s Saganom precej ambiciozne načrte. V Tinkoff-Saxo so napovedali, da bodo resno razmislili o vložitvi pravnih sredstev proti odgovornim za neprevidno in drzno vožnjo motorista.