© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
19.07.2015 18:14:37

Veliko presenečenje: Francozi prvič zmagovalci svetovne lige

FIVB

Letošnja svetovna liga je postregla z velikim presenečenjem: zmagovalci so postali Francozi.

Če bi pred začetkom svetovne lige stavili na zmago Francije, bi zdaj lahko obogateli. Zmagovalci so namreč prvič v zgodovini postali Francozi, ki so tekmovanje začeli v drugi jakostni skupini. Toda po štirinajstih zaporednih zmagah, gladki zmagi v skupinskem delu in nato še na zaključnem turnirju, so si zagotovili vozovnico za Rio. Bolgarsko Varno, kjer so bili okronani za zmagovalce druge skupine, so v le nekaj urah zamenjali za prizorišče olimpijskih iger 2016 in se pridružili Poljski, Italiji, Braziliji, ZDA in Srbiji. 

Najboljša postava turnirja

Sprejemalca: Earvin Ngapeth, Michal Kubiak
Blokerja: Max Holt, Srečko Lisinac
Korektor: Aleksandar Atanasijević
Podajalec: Benjamin Toniutti
Libero: Pawel Zatorski

MVP: Earvin Ngapeth

Mnogi so menili, da bodo Francozi zgolj zunanji opazovalci bitke velesil, toda vsi tisti so se morali v nedeljo popoldne ugrizniti v jezik. Po zmagi na prvi tekmi nad Brazilijo jih je tudi poraz proti ZDA popeljal v polfinale, tam pa je sledila prava srhljivka. Zmago nad Poljaki so si zagotovili šele po petih nizih in po tem, ko so zapravili vodstvo z 2:0 v nizih. 

Finale s Srbijo je postregel z zelo zrelo igro francoskih odbojkarjev in predvsem z veliko pritiska pri začetnih udarcih, s katerimi so razorožili varovance Nikole Grbića in na koncu slavili s 3:0 (19, 21, 23). Hkrati pa so dobili tudi denarno nagrado v višini milijona dolarjev. 

Tretje mesto so osvojilo odbojkarji ZDA, ki so s 3:0 (22, 23, 23) premagali Poljake.