© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
mu
mu
19.07.2015 08:22:54

Žagar se je težko boril za vsako točko

bc

Najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar je na veliki nagradi Latvije v Daugavpilsu osvojil 13. mesto in šest točk za svetovno prvenstvo.

To je bila prva VN Latvije, na kateri se ni uvrstil v polfinalne vožnje. Prvič v karieri je zmago dosegel Poljak Maciej Janowski, za njim pa sta uvrstila Danec Nicki Pedersen in Avstralec Troy Batchelor.

Žagar so skušal letošnji Daugavpils čim prej pozabiti, saj vsega šest točk ni bil rezultat, ki ga je želel in pričakoval Črnovaščan. Prva VN Latvije, na kateri se ni uvrstil v polfinalne vožnje, je po izvrstnem dirkanju na nedavni VN Velike Britanije zagotovo razočaranje, sploh zaradi dejstva, da je še sam napovedoval dobro pripravljenost motorjev ter tudi svojo.

Matej Žagar Cardiff mediaspeed

Dve drugi mesti, dve tretji in eno četrto mesto pa sta izkupiček, ki ga Žagarja niso mogli razveseliti, saj je pogosto odlično startal, nato pa praviloma izgubil vodilni položaj in se le stežka trudil za vsako točko, ki jo je osvojil. Očitno motor ni bil dovolj hiter, tega pa Žagarju in njegovi ekipi ni uspelo spremeniti vse do konca dirke.

Čez teden dni se bo karavana najboljših na svetu ponovno srečala v Mallili na VN Švedske. Tam si je lani Žagar privozil v polfinale, končal pa ga je z znamenitim padcem zaradi neodgovornega manevra Pedersena, ki se je sicer končal brez poškodbe, a z nepozabnim spopadom Žagarja in Danca po koncu vožnje. Najprej na progi, kasneje pa še v boksih. Epilog zgodbe so spremenjena pravila, ki za nevarno vožnjo prinašajo tudi odvzem točk.

Žagar je s slabšo predstavo v Latviji zdrsnil za eno mesto tudi v skupnem seštevku SP, kjer je trenutno na šestem mestu. Za tretjim Hancockom tako zaostaja devet točk, do osmega mesta in meje obstanka v eliti pa ga ločijo tri točke. Do konca prvenstva je še sedem dirk, med njimi tudi za slovenske ljubitelje tega športa najbolj zanimiva VN Slovenije, ki bo v Krškem 12. septembra.
Izidi:
1. Maciej Janowski (Pol) 12 točk, 2. Nicki Pedersen (Dan), 3. Troy Batchelor (Avs) oba 11, 4. Chris Holder (Avs) 10, 5. Greg Hancock (ZDA) 10, ... 13. Matej Žagar (Slo) 6 ...

- skupni vrstni red SP po (5 od 12 dirk):
1. Woffinden 63, 2. Pedersen 54, 3. Hancock 49, 4. Iversen 43, 5. Holder 41, 6. Žagar 40, 7. Janowski 38, 8. Doyle 37, 9. Jensen 34, 10. Jonsson 33 ...