© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
19.05.2015 12:55:44

Spregledana generacija po najtežji poti

Slovenska odbojka je v mladih generacijah v zadnjih letih poskrbela za izjemno prepoznavnost države med evropskimi in svetovnimi velesilami in si s tem prislužila tudi spoštovanje držav, ki v odbojko in svoj mladinski pogon vlagajo veliko več denarja.

V prvi vrsti so uspehe s srebrno kolajno na EP kronale mladinke pod vodstvom Jožeta Časarja, svoj lonček pa so s četrtim mestom in uvrstitvijo na svetovno prvenstvo kronali mladinci, ki jih vodi Iztok Kšela. Prejšnji konec tedna so s svojo borbenostjo navdušili vse, ki so si tekme ogledali v dvorani v Novi Gorici. "Res je lep občutek, na koncu se nam je vse izšlo tako, kot smo načrtovali. V naš preboj na SP sem začel verjeti, ko sem izvedel, da Rusi ne bodo prišli v polni postavi, da bi lahko imel prav, pa sem začel slutiti dva dneva pred začetkom turnirja, ko smo na treningih ujeli pravo formo. Res jih je bilo užitek gledati," je bil presrečen Kšela, ki je moral svoje varovance predvsem psihično sprostiti pred odločilno tekmo z Nemci: "Izpustili smo dopoldanski trening in se namesto tega odpravili na sproščujoč sprehod na trdnjavo. Fantom smo skušali vcepiti samozavest, jim dopovedati, da lahko premagajo Nemce in da niso tako dobri, kot se je zdelo po prvih dveh tekmah, na katerih so z lahkoto zmagali. A takrat so igrali sproščeno, mi smo jih želeli postaviti pod določen pritisk, in to nam je tudi uspelo."

slovenija rusija


Mnogi so bili nad tem uspehom presenečeni, tisti, ki bolj površno spremljajo odbojko, za nekatere od igralcev mogoče niti niso slišali. "O tej generaciji se na začetku sploh ni govorilo, iskali so nekoga, ki bi jih lahko prevzel. Mene pa so ujeli, ker je takrat v reprezentanci še igral moj sin, ki je zdaj nehal igrati odbojko. A gre za dobro ekipo s pravim karakterjem, ki uživa vsakič, ko je skupaj."

iztok ksela

Generacija s Tinetom Urnautom je bila že takrat zlata, v fizičnem pogledu je bila višja od te, so pa ti fantje hitrejši in imajo res veliko srce in ogromno želje.

Kšela je nekaj časa vodil tudi reprezentanco, ki je leta 2007 kot prva nastopila na svetovnem prvenstvu: "Generacija s Tinetom Urnautom je bila že takrat zlata, v fizičnem pogledu je bila višja od te, so pa ti fantje hitrejši in imajo res veliko srce in ogromno želje." Vstopnico za SP so si izborili po najtežji poti, a zato veliko slajši. Turki, ki so jih Slovenci iz kvalifikacij izločili že januarja, so imeli pot v Mehiko zagotovljeno še pred Slovenci, saj je FIVB pet mest na SP podelila po lestvici in to ne glede na to, ali je ekipa izpadla iz kvalifikacij ali ne. "Vsekakor se ne strinjam s tem načinom rangiranja, saj se generacije v mlajših kategorijah menjajo, tu pa so upoštevani tudi mladinci pretekle generacije. Če že, naj bi naredili lestvico ene generacije ali pa dali kvalifikacijam večjo vrednost."