© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
13.09.2024 21:55:53

Pogačar prvič po Parizu v akciji, na koncu dirke v Quebecu pa je moral ...

Avstralski kolesar Michael Matthews (Jayco AlUla) je zmagovalec velike nagrade Quebeca. Na 201,6 km dolgi trasi po kanadskih cestah je bil v ciljnem sprintu boljši od Eritrejca Biniama Girmaya (Intermarche-Wanty). Od Slovencev je najvišje končal Tadej Pogačar, ki je ciljno črto prečkal na sedmem mestu.

Na tretjem mestu je končal Francoz Rudy Molard (Groupama-FDJ), na četrtem Belgijec Tiesj Benoot (Visma-Lease a Bike), na petem pa njegov moštveni kolega Per Strand Hagenes iz Norveške.

Za 33-letnega Avstralca je to 42. zmaga v karieri in druga letos, še tretjič pa je slavil na cestah v okolici Quebeca in je tako edini s tremi zmagami na tej veliki nagradi. Po dve imata njegov rojak Simon Gerrans in Slovak Peter Sagan.

Na današnji razgibani krožni trasi v okolici Quebeca so morali kolesarji premagati slabih 3000 višinskih metrov, pričakoval pa se je sprint večje skupine, kar se je tudi zgodilo.

Uvodoma se je sicer oblikovala ubežna skupina nekaj kolesarjev, ki pa so počasi odpadali v naslednjih kilometrih, dokler nista ostala le še dva, a je tudi njiju glavnina ujela 14 km pred ciljem.

V tem času je Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) v glavnini pospešil, tik za njega se je prilepil Pogačar, a iz tega na koncu ni bilo nič. Poskusil je tudi Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), ki je pobegnil za dobrih deset sekund, a ga je peloton ujel.

Dobra dva kilometra pred ciljem sta napadla Pogačar in Francoz Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), pridružilo se jima je nekaj kolesarjev, še enkrat več pa je bila glavnina kmalu znova skupaj in pripravljena za ciljni sprint, ki ga je dobil Matthews.

pogacar
Profimedia


"Vedel sem, da bo težak dan, zato mislim, da nihče ni imel pravega zagona v sprintu. Ko se je skupina premaknila na levo, sem videl priložnost za sprint na desni strani. Verjetno nihče ni pričakoval, da bo nekdo začel tako zgodaj. Vedel sem, da danes nimam največ moči, a imam zelo dolg sprint, imam moč za 15 do 20 sekund sprinta" je po zmagi dejal Matthews.

"Tadej je trenutno najboljši kolesar na svetu. Letos je naredil nekaj stvari, ki jih v kolesarstvu še nismo videli. Tudi sam sem njegov oboževalec. Ni pogosto, da pride v Kanado, zato razumem, da ga imajo navijači radi in da je odličen za ta šport. Jaz pa sem tukaj zato, da opravim svoje delo, da zmagam na dirki. Ni pomembno koliko intervjujev bom moral dati, dokler bom zmagal," je še dodal Avstralec, ki je zmago posvetil svoji babici, ki je umrla prejšnji teden.

Slovenski as Pogačar, ki se je danes po 54 dneh vrnil v tekmovalni pogoj po zmagoslavju na dirki po Franciji, je bil v zadnjih kilometrih vseskozi zraven v ospredju, na koncu pa v ciljnem sprintu zmagovalec letošnjega Toura in Gira ni več poskušal na polno in tudi ni imel pravih možnosti.

"Bila je dobra dirka, ekipa je opravila dobro delo. Želel sem trdo končnico in jo dobil, zadnjih nekaj krogov smo oddelali zelo močno. Nisem bil prepričan, ali bi napadel v zadnjem kilometru, a sem se odločil napačno in čakal na sprint, kjer sem bil ujet z vseh strani. A sem vesel, da sem nazaj, noge so se dobro obračale in komaj čakam na nedeljo," pa je dejal Pogačar.

V času zmagovalca je ciljno črto prečkal tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorius) na 30. mestu, njegov lanski dosežek, peto mesto, bo tako obveljal kot najboljši slovenski izid doslej v Quebecu.

Tratnik je na koncu zaostal za 52 sekund in bil 72. Matevž Govekar, ki je v Kanado prišel s popotnico etapne zmage zadnji dan dirke po Veliki Britaniji, in Pogačarjev pomočnik v ekipi emiratov Domen Novak sta končala v ozadju.

V nedeljo bo na kanadskih tleh še VN Montreala, ki je precej težja in posledično ustreza tudi hribolazcem. Pogačar je na njej zmagal pred dvema letoma, ko je v sprintu ugnal tokrat zaradi poškodbe odsotnega Belgijca Wouta Van Aerta.

quebec
Profimedia

* Velika nagrada Quebeca, Quebec (201,6 km):
 1. Michael Matthews (Avs/Jayco AlUla)            4:45:36
 2. Biniam Girmay (Eri/Intermarche-Wanty)
 3. Rudy Molard (Fra/Groupama-FDJ)
 4. Tiesj Benoot (Bel/Visma-Lease a Bike)
 5. Per Strand Hagenes (Nor/Visma-Lease a Bike)
 6. Bauke Mollema (Niz/Lidl-Trek)
 7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
 8. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)
 9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)
10. Edoardo Zambanini (Ita/Bahrain-Victorious)   vsi isti čas
...
30. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)         isti čas
72. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)          +   0:52
...
- dirke nista končala: Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious), Domen Novak (Slo/UAE Emirates)