© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
30.08.2024 07:24:40

Varčeval z močmi za danes? Pred Rogličem in tekmeci pravi test, petkova etapa ponuja ...

Profimedia

Kolesarsko karavano na Dirki po Španiji danes čaka zahtevna 13. etapa od Luga do Puerto de Ancaresa (175,6 km). V rdeči majici vodilnega jo bo začel Avstralec Ben O'Connor, ki bo branil 3:16 minute naskoka pred slovenskim asom Primožem Rogličem (Red Bull-BORA-hansgrohe).

Razmerja se v 12. etapi z zaključnim vzponom do Manzanede niso spremenila, saj so ekipe s svojimi najboljšimi posamezniki še nekoliko varčevale z močmi.

Danes utegne biti v etapi do vrha Ancaresa povsem drugače. Teren v zadnjih 30 km najprej ponuja bonifikacijske sekunde na ne najbolj zahtevnem klancu Lumeras (6,6 km/6 %), nato pa bo sledilo še vzpenjanje proti cilju na 1669 m nadmorske višine.

Zadnji klanec bo dolg 7,5 km s povprečnim naklonom 9,3 %, a s številnimi odseki do 15 %. Strm in ne predolg klanec bi lahko ustrezal tudi Rogliču, ki je v sredo O'Connorju (Decathlon AG2R) v etapi s precej krajšim vzponom tik pred spustom do cilja odščipnil 37 sekund.

V skupnem seštevku 34-letni Kisovčan za Avstralcem zaostaja 3:16 minute, na tretjem mestu pa je Španec Enric Mas (Movistar), ki se ga doslej Roglič še ni uspel otresti na nobenem od številnih španskih klancev. Mas v generalni razvrstitvi zaostaja 3:58 minute.

Etapa se bo začela nekaj po 13. uri, organizatorji pa predvidevajo, da bodo najboljši na cilju okoli štiri ure in pol kasneje.