© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku, sta
ku, sta
28.08.2024 17:39:34

Nov dan, nova akcija na Vuelti: Roglič napadel in rdečo majico spravil v težave, končalo se je z …

Profimedia

Primož Roglič je iz etape, ki bi morala biti ogrevanje za tisto, kar sledi v preostanku tedna, izvlekel veliko.

Na 11. etapi dirke po Španiji je po 166 hribovitih kilometrih smetano polizal Eddie Dunbar, ki je iz ubežne skupine kot prvi pripeljal v cilj. Tja pa je z 3:31 minute zaostanka zadovoljen prispel tudi Primož Roglič, ki mu je z Enricom Masom uspelo raniti rdečo majico, Bena O’Connorja. Vzel mu je 37 sekund!

Današnja razgibana trasa s štirimi kategoriziranimi vzponi je ponudila več poskusov napadov v glavnini in kar nekaj ubežnih skupin. Vodilna skupina 30 kolesarjev je imela okoli 30 km pred ciljem pet minut naskoka pred glavnino.

Na zadnjem kratkem, a strmem vzponu na Cruxeiras so se vrstili napadi v ospredju in v glavnini. Iz te je napadel tudi Roglič dobrih deset km pred koncem, skupaj s Špancem Enricom Masom (Movistar) sta se odpeljala pelotonu, preden se je priključilo še nekaj kolesarjev.

Tempu pa ni sledil nosilec rdeče majice vodilnega. O'Connor je počasi izgubljal sekunde v primerjavi z glavnino in tudi Rogličem še nekaj metrov naprej.

Kolesarji so v cilj prihajali po skupinah, na čelu pa je imel največ moči Dunbar, ki je dobro ocenil trenutek za zaključni napad pred sprintom in prišel do četrte zmage v karieri in druge letošnje. Na drugem mestu je etapo z dvema sekundama zaostanka sklenil Belgijec Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), tretji je bil Britanec Max Poole (dsm-firmenich PostNL).

"Dirko sem začel zelo slabo in izgubil veliko časa. Prišel sem se boriti za skupno zmago, a sem se hitro naučil, da za to nimam dovolj dobrih nog. Priprave tukaj so bile res dobre, tako sem se moral ponovno odločiti, da grem po etapno zmago," je po zmagi dejal Dunbar.

"Danes se mi je ponudila priložnost, ki je nisem pričakoval, zelo sem se na začetku trudil, da bi bil v ubežni skupini. Mislil sem, da mi bodo noge pošle, potem pa je nenadoma ušla velika skupina in s Filippom Zano sva zelo dobro in pametno peljala v begu," je nadaljeval Irec.

"Pravzaprav ne morem verjeti. Če sem iskren, že dolgo nisem bil v takšnem scenariju in uporabil sem svoje izkušnje. Vem, da lahko na takem cilju, po naporni dirki sprintam, a sem vedel, da moram iti na dolgo. Mogoče je 600 metrov do konca malo predolga za sprint, amapk to sem moral storiti z zmago," je še dodal Dunbar.

Roglič je v cilj v tehnološkem parku Cortizo v Padronu po spustu s Cruxeirasa prišel z zaostankom 3:31 minute za zmagovalcem na 35. mestu, a je 34-letni Kisovčan v boju za rdečo majico vodilnega na španski pentlji pridobil nekaj dragocenih sekund. O'Connor je v cilj prišel še 37 sekund počasneje na 42. mestu.

V skupni razvrstitvi Vuelte ima O'Connor zdaj še 3:16 minute prednosti pred Rogličem, na tretje mesto pa se je prebil Mas, ki po novem zaostaja 3:58 minute. Četrti je Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) z zaostankom 4:10 minute, Ekvadorec se je danes dobrih 90 km pred ciljem znašel na tleh, a ni utrpel hujših posledic, v cilju je zaostal 3:46 za vodilnim.

Kolesarje v četrtek čaka nova razgibana etapa, 12. jih bo popeljala na 137,4 km dolgo pot od Ourenseja do Manzanede. Zanimiv bo predvsem zaključek, saj se bodo kolesarji podali na 15,9 km dolg vzpon (4,7 %) do ciljne črte.

* Izidi, 11. etapa, Padron (166,5 km):
 1. Eddie Dunbar (Irs/Jayco AlUla)                   3:44:52
 2. Quinten Hermans (Bel/Alpecin-Deceuninck)         +  0:02
 3. Max Poole (VBr/dsm-firmenich PostNL)            isti čas
 4. Jhonatan Narvaez (Ekv/Ineos Grenadiers)             0:04
 5. Urko Berrade (Špa/Equipo Kern Pharma)
 6. Filippo Zana (Ita/Jayco AlUla)
 7. Ion Izagirre (Špa/Cofidis)
 8. Carlos Verona (Špa/Lidl-Trek)
 9. Gianmarco Garofoli (Ita/Astana Qazaqstan)
10. Brandon McNulty (ZDA/UAE Emirates)          vsi isti čas
...
35. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)         3:31
...

- skupni vrstni red (11/21):
 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               43:54:54
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     +   3:16
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:58
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         4:10
 5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 4:40
 6. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             5:23
 7. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      5:29
 8. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                  5:30
 9. Felix Gall (Avt/Decathlon AG2R)                 isti čas
10. George Bennet (Avs/Israel-Premier Tech)             5:46