© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
28.08.2024 13:08:56

Slovenci v Parizu težko pričakujejo odprtje in prve tekme na paralimpijskih igrah

Profimedia

Z današnjim slavnostnim odprtjem se bo v Parizu nadaljeval poletni športni festival, ki se je začel z olimpijskimi igrami. Drugo dejanje predstavljajo paralimpijske, po večernem pričakovanem spektaklu na Elizejskih poljanah pa se v četrtek začenja zares na tekmovališčih - tudi za prve Slovence.

Prva bosta olimpijska in zdaj paralimpijska prizorišča preizkusila lokostrelca Dejan Fabčič in Živa Lavrinc, ki ju v četrtek popoldne čakajo kvalifikacije z ukrivljenim lokom. Zvečer pa bodo uvod imele še odbojkarice, njihove prve tekmice bodo Kanadčanke.

"Na vsako od ekip v prvem delu bo treba biti zelo pozoren. Na začetku seveda Kanada, morda že najbolj odločilna tekma, Kanadčanke so mlade, hitre, super uigrane. So visoka ovira, česar se zavedamo. Pri nas je situacija, kakršna je, to smo sprejeli. Morda bo to naša prednost, ker tekmeci ne vedo, kakšno novo taktiko smo naredili v zadnjem mesecu. Smo dobro pripravljene, vzdušje je kljub vzponom in padcem v redu in če bomo držale skupaj, verjamem, da bo tudi rezultat," je kapetanka Lena Gabršček dejala o pričakovanju prve tekme v četrtek.

Nekateri športniki so imeli tudi pomisleke, ali naj se odprtja udeležijo, saj se bo prireditev zavlekla globoko v večer, prvi nastopi pa so na vrsti v četrtek. Za slovensko odpravo bodo uvod imeli v lokostrelski ekipi, kjer pa so se odločili, da gredo tudi na odprtje.

"Prizorišče mi je zelo všeč, lepo so naredili, modra barva te kar ponese. Super je, vsak dan tam že treniramo. Trenirali pa smo tudi na strelišču za finale, ki je nekaj posebnega. Tribune za 8000 ljubi bodo polne, ker je menda vse razprodano, tako da se res veselim tega," je o prihajajočem nastopu - v četrtek bodo na vrsti sicer šele kvalifikacije za določanje tekmecev v prvem krogu - dejal Dejan Fabčič.

Prav on bo prvi, ki bo nastopil, kljub temu pa bo šel tudi na odprtje: "Odločili smo se, da gremo na slovesnost. Nastopam ob enih popoldne, tako da bo dovolj časa, da si odpočijem. odprtje pa je tudi dogodek, ko te preveva ponos, da zastopaš Slovenijo. To pride na vrsto enkrat na štiri leta in tega ne gre zamuditi."

Po drugi strani bo na igrah to prvič doživela Lavrinc, ki je v družbi izkušenih atleta Henrika Planka, Fabčiča in strelca Frančka Gorazda Tirška edina novinka. Poudarila je, da je zanjo največja sprememba ta, da prvič na tekmovanjih nima ob sebi sina (lani si je nastop zagotovila na EP le dober mesec po porodu), sicer pa je navdušena nad okoljem: "Super je, vas je vozičkom prijazna, ljudje so ustrežljivi. Če česa nimajo, poskrbijo. Če se kaj na loku pokvari, bodo vse uredili. Kar se tega tiče in počutja tiče, je krasno. Je pa tako in razumela me bo vsaka mama, da je težko, ko prvič pustiš otroka ... "

A še pred tem bo zelo zanimivo tudi danes zvečer. Prireditelji iger napovedujejo podoben spektakel kot na odprtju olimpijskih iger, le da tokrat vožnje z ladjicami ne bo, vse skupaj pa se bo odvijalo na trgu Concorde in Elizejskih poljanah.

Pomemben del dogajanja bodo seveda športniki, posebna pozornost pa bo namenjena tudi nosilcem zastav držav udeleženk. V slovenski ekipi so se odločili, da bodo odgovorno nalogo zaupali izkušenemu veteranu Planku in kapetanki odbojkarske ekipe Leni Gabršček.

"To je res izjemna čast, zelo sem vesela, da sem dobila to priložnost. Zahvaljujem se za zaupanje, tega si nikoli nihče ne more predstavljati, da ga bo doletelo in bom res ponosna na to. Čisto iskreno še ne poznam vseh podrobnosti, tako da se bomo pustili presenetiti. Verjamem, da bodo tudi za nas pričarali super vzdušje," je o tej posebni nalogi dejala Gabršček.

"Bil sem ne šokiran, ampak kar ponosen. Nisem vedel za to, občutki so fantastični. Malo ljudi nosi zastavo države, ki jo zastopaš, tako da hvala," pa je o vlogi nosilca dejal Plank, ki bo sicer nastopil že na četrtih igrah. Ne ve pa, kaj športnike čaka danes zvečer: "Malo je treme, saj zastopaš celo Slovenijo. Ne vem pa še nič, ne obremenjujem se, če bo presenečenje, pa toliko bolje."