© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
31.07.2016 22:00:04

Gorenjski praznik po italijanskem okusu

Radoslav Rogina iz Adrie je osvojil drugo mesto.
Radoslav Rogina iz Adrie je osvojil drugo mesto.
Arsen Perić

Italijanski kolesar Mattia de Marchi (A.S.D. Cycling Team Friuli) je zmagovalec dirke za VN Kranja, s katero se je danes končal večdnevni kolesarski praznik na Gorenjskem.

Prireditelji dirke KK Sava Kranj so tamkajšnji kolesarski praznik končali z izvedbo najbolj prestižne in najstarejše enodnevne kolesarske dirke v Sloveniji. Preizkušnja za Veliko nagrado Kranja - memorial Filipa Majcna, ki je letos potekala že 48. leto zaporedoma, je tokrat pripadla italijanskemu kolesarju de Marchiju.

Tekmovalci so morali danes prevoziti dirko na prenovljeni trasi, ki je obsegala 12 krogov, dolgih dobrih 12 km, in tri klasične kranjske kroge, vsakič pa so se podali tudi na enega od zaščitnih znakov te dirke, znameniti Jelenov klanec.

Na startu VN Kranja 2016 je bilo 99 kolesarjev, ekipe pa iz večine evropskih in balkanskih držav, pa tudi iz Katarja in Izraela. Dirko, dolgo 155,1 km, je zaznamovala velika vročina, zato je kar tretjina kolesarjev ni končala.

Za de Marchijem in Radoslavom Rogino iz Adrie je bil tretji Italijan Simone Ravanelli (Unieuro Trevigiani), od domačih kolesarjev pa so bili med dvajseterico deveti Gašper Katrašnik (Adria Mobil), 18. Jure Golčer (Adria Mobil), 19. Miha Poljanec (Cava Kranj) in 20. Luka Pajek (Gorenjska).

Na dvodnevnem kolesarskem prazniku v Kranju je skupno nastopilo več kot 500 kolesarjev. Sobotni tekmovalni program je zaznamoval atraktiven nočni kriterij. V moški konkurenci ga je dobil Žiga Ručigaj (Radenska Ljubljana), v ženski pa Špela Kern (BTC City Ljubljana). Kernova je dobila tudi današnjo 29-kilometrsko žensko preizkušnjo po ulicah Kranja, v mladinski konkurenci pa je 49-kilometrsko dirko po mestnih ulicah dobil domači kolesar Jaka Primožič.

Kolesarski klub Sava Kranj pa se je odločil tudi za dobrodelno potezo; na domačih dirkah v Kranju prireditelji zbirajo šolske potrebščine za otroke iz socialno ogroženih družin za projekt Botrstvo.

Že v petek so v Šenčurju izvedli nadomestno dirko 18. VN Šenčurja v kriterijski vožnji, ki jo je aprila prestavilo slabo vreme. Ptujčan Aldo Ino Ilešič, ki že vrsto let nastopa v ZDA, se je z zmago kot tretji vpisal na seznam kolesarjev, ki so dirko v Šenčurju dobili dvakrat.