© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta, mu
sta, mu
31.07.2016 18:51:01

Kljub zmagi na drugi dirki Gajser skupno 'le' peti

Nikola Miljković

Tim Gajser nas je v letošnji sezoni razvadil z zmagami in uvrstitvami na stopničke, zato peto mesto zanj enostavno ni več uspeh.

Medtem ko je Gajser sploh prvič v letošnji sezoni ostal brez stopničk, se je zmage razveselil Kevin Strijbos pred Nemcem Maximilianom Naglom in Italijanom Antoniem Cairolijem

Razlog za 'slabšo' uvrstitev vodilnega v skupnem seštevku SP je zgolj 15. mesto s prve vožnje. Takrat so ga tekmeci že na startu zrinili na deseto mesto, pozneje je še dvakrat padel, pri drugem padcu pa mu je tudi ugasnil motor. Vse skupaj je pomenilo, da je pristal na najslabšem položaju v posamični vožnji v celotni sezoni, vseeno pa še dobil šest novih točk za SP.

Precej bolje mu je šlo v drugi vožnji, kjer se je po startu izstrelil v vodstvo ter ga brez večjih težav obdržal do konca. Še najbližje je bil Cairoli, tretji pa Strijbos.

Peto mesto v Lommelu je sicer njegova najslabša uvrstitev letos na dirkah. Gajser je bil na prvih 13 preizkušnjah sezone 2016 vselej uvrščen med najboljše tri, šele na 14. dirki pa mu ta podvig ni uspel.

Dan pred dirko je v kvalifikacijah sicer vse kazalo na že znan scenarij, Gajserjevo veliko premoč, saj je bil še enkrat nepremagljiv in je za sabo pustil tudi vse belgijske tekmovalce, ki imajo na peščeni progi v Lommelu ogromno izkušenj. Jernej Irt je v kvalifikacijah osvojil 29. mesto.

Prvo vožnjo bo 19-letnik iz Makol, ki tokrat zaradi oddaljenosti prizorišča ni imel tako bučne podpore navijačev kot na nekaterih prejšnjih dirkah, hitro pozabil. Tekmeci so ga najprej zrinili na rob steze in ga zaprli, tako da je bil šele deseti, ko pa se je prebijal navzgor in prišel že do četrtega mesta, so se začeli padci. Po prvem se je pobral in nadaljeval kot šesti, toda krog pozneje je, ko je motor pobral, svoje dirkaško orodje dolgo časa zaman poskušal spet oživiti. Ko mu je končno uspelo, pa je bil že daleč zadaj in 15. mesto je bilo največ, kar je še lahko iztržil.

Vse pa je nadoknadil v drugi vožnji. Po odličnem startu po notranji strani je potreboval le nekaj sto metrov, da je prišel v vodstvo, na prvem mestu pa je nato tudi ostal do konca. Na trenutke je vozil zelo tvegano, nizal najhitrejše čase ter se umiril šele proti koncu, ko je bilo že dolgo jasno, da bo zmagal.

Končni izkupiček na zahtevnem prizorišču v Belgiji je peto mesto z novimi 31 točkami. Skupno v SP pa je zdaj že pri 607 točkah. Njegov najbližji zasledovalec je Cairoli, ki pa ima že 103 točke manj.

Karavana motokrosistov se bo zdaj preselila v švicarski Frauenfeld-Gachnang, kjer bo čez teden dni na sporedu naslednja dirka.

Izidi, MXGP:
- 1. vožnja: 1. Maximilian Nagl (Nem), 2. Shaun Simpson (VBr) 3. Kevin Strijbos (Bel) ... 15. Tim Gajser (Slo), 33. Jernej Irt (Slo);

- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Kevin Strijbos (Bel) ... 33. Jernej Irt (Slo);


- skupno na dirki: 1. Kevin Strijbos (Bel) 40 točk, 2. Maximilan Nagl (Nem) 39, 3. Antonio Cairoli (Ita) 37, 4. Jeremy van Horebeek (Bel) 32, 5. Tim Gajser (Slo) 31 ... 33. Jernej Irt (Slo) 0


- SP skupno (14):

1. Tim Gajser (Slo) 607 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 504, 3. Maximilian Nagl (Nem) 490 ... 52. Peter Irt (Slo) 1