© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
22.07.2015 12:00:55

Ni še vsega konec

Arsen Perić

Andrej Hauptman, edini slovenski kolesar s kolajno na svetovnem prvenstvu, se lahko pohvali z dvema nastopoma na največji kolesarski dirki na svetu. Na Touru je kolesaril v letih 2002 in 2003 ter se takrat na petih etapah uvrstil med deseterico, najvišje na četrto mesto. Z zanimanjem spremlja tudi letošnjo dirko, v kateri bi za zdaj stavil na vodilnega Chrisa Frooma.

Zdajšnjemu športnemu direktorju v Radenski Rogu se letošnji Tour zdi eden zanimivejših v zadnjih letih, tako zaradi številnih padcev kot zaradi napetih obračunov v vseh etapah, posebej gorskih: "Na srečo nihče od favoritov ni padel tako hudo, da bi moral odstopiti. Zanimivo je bilo že do prve gorske etape v Pirenejih, na kateri je Froome deklasiral konkurenco. Potem je bilo glede skupnega seštevka videti, kot da je dirka že odločena, a v zadnjih etapah se mi tudi on ne zdi več toliko superioren. Ne vem, ali kaj skriva ali je v težavah. Vsekakor ni še vsega konec, v Alpah bo še zanimivo. Froome ima dobre pomočnike, čeprav bo zanimivo videti, kakšne posledice bo grd padec na ponedeljkovi etapi pustil na Geraintu Thomasu, odstopil je tudi Peter Kennaugh."

Po mnenju Andreja bosta odločilni že naslednji dve etapi v Alpah, še posebej današnja, ki bo po dnevu počitka kolesarje vodila od Digne-les-Bainsa do Pra Loupa. "Že v Pirenejih smo videli, da je Chris razliko do drugih napravil prav v etapi, ki je sledila prvemu dnevu počitka, ko so drugi prav zaradi tega dneva imeli nekaj težav. Zdaj se lahko nekaj podobnega naredi tudi njemu. Sploh kadar gre za gorsko etapo, imajo po dnevu počitka vsi navadno težave. Nekateri preveč počivajo, drugi preveč jedo in so potem 'zapacani'. Velikokrat se prav po takšnem dnevu Tour dobi ali izgubi. Očitno ima prav Froome to zelo dobro naštudirano," je prepričan najboljši slovenski kolesar na začetku tega stoletja, ki je pred kratkim dopolnil 40 let.

GN33118C_stage17_EN

Pred letošnjim Tourom so mnogi stavili na Španca Alberta Contadorja, a Andrej Hauptman ni bil med njimi: "Njegova zmaga bi bila zame zelo veliko presenečenje. Če zmagaš že Giro, je v teh časih skoraj nemogoče, da bi zmagal na še eni tritedenski veliki dirki. Vsi najboljši se osredotočijo zgolj na Tour. Nairo Quintana je konstanten in ne bi ga še odpisal. V navezi z Valverdejem lahko še marsikaj naredita, sploh če bo imel Froome težave z ekipo. No, če bo izgubil dirko, jo bo izgubil sam, a le, če bo imel kakšen res slab dan," bi Hempi, kot ga kličejo, še vedno stavil nanj.

Kar zadeva sprinterje, je sogovornika presenetil Andre Greipel, saj takšne premoči 33-letnega Nemca ni pričakoval: "Vsi so ga že nekoliko odpisali, a očitno tudi izkušnje naredijo svoje. Peter Sagan dokazuje, da je najborbenejši in na splošno najpopolnejši kolesar na Touru. Čeprav še nima zmage, ki v kolesarstvu pomeni največ, je zelo velik dosežek tudi zelena majica, ki si jo je že zagotovil. Na etapi lahko zmaga samo še v Parizu in z njo bi res kronal zeleno majico."

Dolgoletni kolesar Roga, kjer je nekaj časa deloval tudi kot trener, je obilo pohval našel tudi za edinega slovenskega udeleženca Toura Kristijana Korena. Primorec iz Budanj ga je navdušil zlasti na sobotni etapi: "Zdi se mi, da je Kristijan super pripravljen in vse naredi za ekipo. Edina težava je, da v njegovi ekipi ni nikogar, pri katerem bi njegova pomoč prišla do izraza. V soboto je pokazal, da je res v formi. Da bežiš večji del etape, moraš biti res dober. Imel je le to smolo, da so bili z njim v begu sami vrhunski kolesarji. Zadnji klanec je bil pretežek, da bi zadržal prednost. Če bi si z Michalom Golašem prikolesarila vsaj minuto prednosti, bi mu morda še uspelo, tako pa so bili tisti za njim preblizu. Slišal sem, da je že dobil ekipo za naslednjo sezono, v ekipi njegovo delo znajo ceniti, zato sem vesel zanj."

Podobno kot Chris Froome, ko je nekdo od gledalcev vanj vrgel plastično skodelico urina, je bil žrtev napada na Giru tudi Andrej Hauptman. Vanj je gledalec zalučal jajce. "V tisti etapi sem startal z vročino, na začetku etape smo vozili še bolj počasi in naenkrat mi je v glavo priletelo jajce. Ko se to zgodi pri 35 stopinjah, res ni prijetno. Komisarja dirke sem prosil za vodo, ki mi je sprva ni hotel dati, saj to na prvih 50 kilometrih dirke ni dovoljeno. Takšne stvari se dogajajo, saj se vedno najdejo čudaki, ki to počnejo. Te stvari je praktično nemogoče preprečiti. So pa po drugi strani tudi takšni, ki si vzamejo dopust za to, da pridejo na Tour spodbujat Slovenca, kar je vredno vsega spoštovanja," Hempi ni pozabil podpore, ki jo je bil takrat deležen.