© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
10.03.2015 17:39:10

Greipel posvetil zmago bolni mami

vszi

Nemški specialist za sprinte Andre Greipel je zmagovalec druge etape kolesarske dirke Pariz-Nica.

V zaključku 172 kilometrov dolge preizkušnje od Zoo Parc de Beauvala do Saint-Amand-Montronda je imel več moči od Francoza Arnauda Demareja in rojaka Johna Degenkolba. Slovenec Borut Božič je bil tokrat 12., za mesto slabši kot v prvi etapi.

Druga etapa je bila vnovič namenjena sprinterjem, v boju teh pa je svojo moč pokazal Greipel iz ekipe Lotto-Soudal, ki je odbil napad francoskega prvaka Demareja (FDJ) in Degenkolba (Giant-Alpecin). Božič, član Astane, je ciljno črto prečkal na 12. mestu, v ponedeljek pa je bil 11. Drugi Slovenec na dirki Simon Špilak je skozi cilj prikolesaril na 72. mestu, prav tako v času zmagovalca.

V skupnem vodstvu ostaja svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski (Etixx - Quick-Step) pred Avstralcem Rohanom Dennisom (BMC) in Degenkolbom. Špilak je z 32 sekundami zaostanka na 65. mestu, Božič je 86., zaostaja pa 38 sekund.

Etapa, ki se je začela z minuto molka v spomin na žrtve helikopterske nesreče v Argentini, ni postregla z večji presenečenji. Francoz Arnaud Gerard je pobegnil že praktično na njenem začetku, imel že osem minut in 25 sekund prednosti, toda njegov poskus je bil že na začetku obsojen na neuspeh.

"Čeprav bomo jutri imeli še eno možnost, smo že danes dosegli cilj, eno etapno zmago. Zdaj bomo vsi delali, da bi bil naš najboljši Tony Gallopin čim višje v skupnem seštevku. Današnja etapa je plod ekipnega dela, predvsem Greg Henderson mi je v sprintu omogočil odličen izhodiščni položaj. Demare je bil hiter, toda zadržal sem prednost in ga premagal. Bila je lepa etapa, naša ekipa je delovala brezhibno. Zmago bi rad podaril mami, trenutno preživlja težke čase," je po svoji prvi zmagi na tej dirki dejal nemški državni prvak, ki ni omenil, kaj je narobe z mamo, že njegovo sporočilo: ne predaj se, pa najbrž pomeni, da bolezen ni nedolžna.

Zeleno majico najboljšega po točkah je zadržal Norvežan Alexander Kristoff, pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih pa Francoz Jonathan Hivert, oba sta tudi danes na vmesnih ciljih osvajala točke.

IZIDI:
 1. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)                  4:30:18
 2. Arnaud Demare (Fra/FDJ)
 3. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin)
 4. Michael Matthews (Avs/Orica)
 5. Jose Joaquin Rojas (Špa/Movistar)
 6. Nacer Bouhanni (Fra/Cofidis)
 7. Moreno Hofland (Niz/Team LottoNL-Jumbo)
 8. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)
 9. Jonas Van Genechten (Bel/IAM Cycling)
10. Niccolo Bonifazio (Ita/Lampre)
...
12. Borut Božič (Slo/Astana)
72. Simon Špilak (Slo/Katjuša)                   vsi isti čas

skupno:
 1. Michal Kwiatkowski (Pol/Etixx-Quick Step)        5:22:58
 2. Dennis Rohan (Avs/BMC)
 3. John Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin)                + 0:02
 4. Tony Martin (Nem/Etixx-Quick Step)                  0:07
 5. Michael Matthews (Avs/Orica GreenEdge)
 6. Luis Sanchez (Špa/Astana)                           0:10
 7. Lars Boom (Niz/Astana)
 8. Sylvain Chavanel (Fra/IAM)
 9. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin)                    0:13
10. Geraint Thomas (VBr/Sky)
...
65. Simon Špilak (Slo/Katjuša)                          0:32
86. Borut Božič (Slo/Astana)                            0:38