© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
11.02.2016 22:38:32

Junaški orli v medvedjih krempljih

V finalu evropskega prvenstva bosta igrali Rusija in Španija. V prvem polfinalu so Srbi po podaljških klonili pred Rusi (2:3), na drugi tekmi pa so Španci s 5:3 premagali Kazahstan.

Srbi so spet igrali v nabito polni beograjski Areni, saj ob 11.161 gledalcih ni bilo prostora niti za vžigalico. In kakšno vzdušje so pripravili za srbske junake, ki so ta teden na noge dvignili vso Srbijo in tudi ves svet futsala. Potem ko so po vrsti premagali Slovenijo, Portugalsko in v četrtfinalu še Ukrajino, se je zdelo, da lahko neverjetno pot tudi nadaljujejo. Toda nasproti so jim stali Rusi, ki so bili do zdaj petkrat v finalu evropskega prvenstva, in tokrat jim je to uspelo tretjič zapored.

Evropski futsal je seveda nekaj posebnega. Nekaj posebnega, ker imajo vse bogate reprezentance nekaj kupljenih Brazilcev, in tako so v prvi peterki Rusov zaigrali kar trije Brazilci, vratar Gustavo, Eder Lima in Robinho, v rezervi pa so imeli še enega iz dežele sambe – Romula. Srbi si seveda ne morejo privoščiti, da bi kupili in dali državljanstvo Brazilcem, zato pa imajo nekaj drugega – izjemno občinstvo in neverjeten motiv, da na domačem prvenstvu pokažejo, da so mojstri žoge.

Tekma je bila zelo izenačena in nobena ekipa ni hotela tvegati preveč. Srbi so bili po veliki zmagi v četrtfinalu malce utrujeni in dejstvo je, da je futsal v Rusiji na veliko bolj profesionalni ravni (podobno kot v Španiji in Italiji) kot v Srbiji. To je na koncu tudi odločilo zmagovalca, čeprav ni veliko manjkalo, da bi orli spet pripravili veliko presenečenje.

Rusi so povedli v 13. minuti po lepi akciji celotne ekipe, zadel pa je najboljši posameznik zbornaje Brazilec Eder Lima. Do konca polčasa se rezultat ni spremenil, čeprav so bile priložnosti na obeh straneh, nekajkrat pa se je izkazal predvsem domači vratar Miodrag Aksentijević, ki je dvorano (gledalci so se res izkazali z bučnim navijanjem) dvigoval na noge.

V drugi del so domači krenili še bolj odločno, kar se jim je kmalu obrestovalo. V šesti minuti nadaljevanja je lep zadetek dosegel najboljši srbski igralec Mladen Kocić in prvič spravil dvorano v delirij. V tem obdobju so Srbi močno pritiskali na ruski gol in nekajkrat je moral Gustavo pokazati, zakaj so mu bogati Rusi dali njihov potni list.

Potem je sledila kazen iz ruskega na pol protinapada oziroma ruvanja v kazenskem prostoru, ko se je najboljše znašel Abramov. Toda Srbi so na krilih občinstva igrali kot v deliriju in se vrnili še enkrat. Zaradi drugega rumenega kartona je bil izključen Eder Lima in Srbi so imeli dve minuti igralca več. Izpeljali so res lepo, »špansko« akcijo, iz katere je zadel Miloš Simić. V petih minutah do konca so oboji igrali zelo previdno, zato res izrazitih priložnosti ni bilo.

Podaljšek se je začel z ruskim pritiskom, na igrišču pa ni bilo Kocića, ki je bil zaradi krčev v oskrbi domačega fizioterapevta. In tako se je zgodba junaških orlov tudi končala. Lepo akcijo Rusov je izkoristil joker s klopi Romulo in medvedom, ki znajo plesati tudi sambo, priigral finale.