© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bu
bu
30.07.2024 13:29:48

Bravo, Andreja: Slovenska judoistka vse bližje olimpijski medalji, potrebuje le še eno zmago

alesfevzer.com

Slovenska judoistka Andreja Leški je dobila tudi tretji dvoboj in se uvrstila v polfinale olimpijskih iger.

Judoistka Andreja Leški si je na olimpijskih igrah v v Parizu v kategoriji do 63 kg priborila polfinale. V četrtfinalu je ugnala dobitnico brona iz Tokia Kanadčanko Catherine Beauchemin-Pinard. Po 17. uri se bo v polfinalu pomerila s Francozinjo Clarisse Agbegnenou. Drugi polfinalni par tvorita Katarina Krišto iz Hrvaške in Mehičanka Prisca Alcaraz.

Pot do popoldanskega dela zaključnih dvobojev, ki se bo začel ob 16. uri, v dvorani Champ du Mars je bila vse drugo kot lahka. V uvodu 20-letna Gruzijka Eter Askilašvili po pričakovanju sicer ni imela nikakršnih možnosti. Uvodne napade je še nekako ubranila, po minuti pa je bil dvoboj zaključen.

Alžirka Amina Belkadi pa je potrdila naziv afriške prvakinje in šele po pravi drami se je Leški prebila v četrtfinale. Slovenska šampionka je po debeli minuti tekmico vrgla na bok, a premalo zaključila akcijo za oceno.

Na polovici dvoboja pa je sledil šok, pri padcu Leški ni pomagal niti pravi akrobatski vložek, da bi se s kolesom rešila, in tekmica je z atraktivno akcijo prišla do prednosti.

Tekmovalka Bežigrada pa se ni predala, a tudi nov met minuto in 20 sekund pred koncem ni bil dovolj za izenačenje. Pol minute kasneje pa je Slovenka po nevarnem protinapadu Alžirke kontrirala v parterju in do zmage prišla z zaključnim prijemom.

V četrtfinalu je varovanko Luke Kuralta čakala druga nosilka Beauchemin-Pinard, s katero je nazadnje sicer izgubila, pred tem pa dva dvoboja dobila. Tekmica je začela z izrazito hitrim in agresivnim slogom, a jo je Slovenka hitro umirila in ji vsilila svoj slog borbe.

Odločitvi je bila Leški blizu po dobri minuti in pol ter atraktivnem metu. Tekmica je začela bežati v parter in po minute pred koncem prejela že drugi opomin. Vseeno sta šli tekmovalki v podaljšek, kjer je bila še naprej nevarnejša Slovenka, po pol minute blizu metu za oceno, na koncu pa je dvoboj končala s končnim prijemom, pa čeprav se je pred tem ves čas izogibala borbi v parterju.

Leški ne skriva, da je v Pariz prišla po odličje. Želja je še toliko večja, saj si je po kakovosti priborila nastop na olimpijskih igrah že v Tokiu, tam pa nato v internem dvoboju s Tino Trstenjak zaradi pravila ene tekmovalke na državo ostala brez olimpijske tekme, pa čeprav sta bili obe Slovenki na svetovni lestvici uvrščeni med najboljšo peterico.