© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
27.08.2015 14:12:30

Tina Trstenjak svetovna prvakinja v Astani

Reuters

Slovenska judoistka Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Astani v kategoriji do 63 kilogramov osvojila naslov svetovne prvakinje.

Po slabših uvodnih dneh svetovnega prvenstva v kazahstanski prestolnici, ko sta Andraž Jereb in Vlora Beđeti ostala brez uvrstitev, Rok Drakšič pa je bil deveti, je na slovensko reprezentanco, tako kot na širno kazahstansko stepo, le posijalo sonce.

Trstenjakova je danes več kot odločno stopila na pota svoje nekdanje "sparing" partnerke, zdaj pa trenerke Urške Žolnir, zlate olimpijke iz Londona 2012. Čeprav je vodenje Trstenjakove zdaj prevzel glavni trener kluba, pa so prav izkušnje Žolnirjeve, ki je največje uspehe zabeležila v tej kategoriji, velikega pomena pri doseganju dobrih rezultatov tudi v prihodnje.

V finalu se je pomerila s staro znanko, Francozinjo Clarisse Agbegnenou, aktualno svetovno prvakinjo, ki je bila od Trstenjakove boljša v finalu evropskega prvenstva v Montpellieru 2014.

"Vesela sem tega rezultata, zahvala gre seveda mojemu trenerju Marijanu Fabjanu in vsem v klubu, Urški, Igorju, vsem. Že jutri začnem trenirati za nova tekmovanja, a sem zelo vesela teh točk, ki sem jih s to zmago osvojila. Ne želim biti naslednja Urška Žolnir, ta je samo ena in edina, jaz sem Tina Trstenjak," je po borbi dejala Trstenjakova.

Ta je današnjo zmago pripisala predvsem današnji odlični taktiki. "Francozinjo poznam, je zelo težka nasprotnica, a sva s trenerjem naredila zelo dobro taktiko, ki se je obrestovala," je še povedala Trstenjakova.

V nadaljevanju slovensko ekipo čaka le še en nastop, v petek bo kot zadnja na tatamije v dvorani Alau stopila Ana Velenšek v kategoriji do 78 kg. Poleg nje se bo za najvišja mesta in veliko mero točk za olimpijsko kvoto borilo še 32 bork. Velenškova je na lanskem SP v Čeljabinsku osvojila bronasto odličje.