© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(pk)
(pk)
30.08.2024 12:30:53

Teršek mladinski svetovni prvak

Tom Teršek proslavlja naslov s tekmecema iz Irske in Kitajske
Tom Teršek proslavlja naslov s tekmecema iz Irske in Kitajske
Enzo Santos Barreiro za World Athletics

Tom Teršek je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Limi prav z zadnjim metom potrdil vlogo prvega favorita in osvojil zlato v metu kopja. Za zlato je 17-letni Kranjčan vrgel 76,81 metra in se s tretjega mesta povzpel na vrh. Andraž Rajher je bil osmi v metu kladiva.

Slovenska atletika je na tovrstni uspeh čakala kar 30 let. Pred Terškom je naslov mladinskega svetovnega prvaka doslej edini davnega leta 1994 v Lizboni osvojil Celjan Gregor Cankar (takrat 804 cm) v skoku v daljino. Skupno je to šesta medalja za Slovenijo na omenjenih tekmovanjih, na zadnjem prvenstvu je bil v teku na 400 metrov z ovirami srebrn Matic Ian Guček.



Teršek je veljal za prvega favorita, saj je imel daleč najboljši izid sezone, junija je v Celju orodje zalučal do 80,87 metra, a tokrat finala ni najbolje začel. V prvih dveh serijah je kopje vrgel pod 70 metrov, v tretji pa 70,85 metra, kar še vedno ni bilo dovolj za mesta, ki prinašajo odličje. V četrti seriji še en ponesrečen met (68,39 metra) in že je kazalo, da mladi Kranjčan preprosto nima svojega dne. Sledila je peta serija, ko se je očitno zbral, s 73,41 metra je skočil na tretje mesto. Ko so tekmeci, ki so bili za njim, opravili z zadnjim poskusom je bilo jasno, da ima v rokah vsaj bron, a se s tem ni zadovoljil. V zadnji seriji je kopje poletelo krepko prek zadnje črte, ki je označevala 75 metrov in še pred izmero je bilo jasno, da je prevzel vodstvo. Ker irski in kitajski tekmec nista popravila svojega dosežka, se je slovensko slavje lahko začelo. Drugi slovenski predstavnik v tej disciplini Niko Štajmec je z metom dolgim 60,68 metra ostal brez finala. Prvenstvo je končal na 29. mestu.



Drugi slovenski finalist je bil metalec kladiva Andraž Rajher, ki je osvojil odlično osmo mesto. Orodje je najdlje vrgel v meti seriji, ko je kladivo poletelo 68,73 metra. Že v kvalifikacijah se je z rezultatom 69,19 metra povsem približal osebnemu rekordu, ki ga je dosegel letos v Mariboru (69,58 m). Razred zase je bil Ciprčan Iosif Kesidis, ki je slavil z 82,80 metra, kolikor je vrgel v zadnji seriji. Vseh šest njegovih metov je bilo daljših od drugouvrščenega tekmovalca.



Pet slovenskih atletov se je predstavilo že v dopoldanskem delu tretjega dne. Uspešne so bile vse tri sprinterke, saj so se vse prebile v večerni polfinale: Katjuža Jordan Nadižar v teku na 100 metrov z ovirami, Lina Hribar in Pika Bikar Kern pa v teku na 200 metrov. Nadižarjeva je bila v polfinalu peta s časom 13,76 (+0,0 m/s), kar ni bilo dovolj za finale. Prvenstvo je končala na 14. mestu. V prvem krogu je tekla 13,50 (-0,3 m/s) in bila druga v svoji skupini, kar je pomenilo neposredno uvrstitev v naslednji krog tekmovanja. Nastopilo je kar 60 tekmovalk, Kranjčanka pa je imela sedmi čas prvega kroga. Če bi enako hitro tekla tudi v polfinalu, bi bila med finalistkami.



Tudi Hribarjeva in Bikar Kernova sta se v polfinale uvrstili neposredno, saj sta obe osvojili tretji mesti v svojih skupinah. Prva je tekla 24,35 (-0,9 m/s), druga pa 23,91 (-0,7 m/s). V polfinalu sta bili obe nekoliko počasnejši. Prva je s časom 24,65 (-0,6 m/s) končala na 24. mestu, hči ene najboljših slovenskih atletinj Alenke Bikar pa je s časom 24,19 (-0,6 m/s) osvojila končno 16. mesto. Za finale je bilo potrebno teči 23,70.



Ela Velepec je ostala brez finala v skoku v višino. Preskočila je 1,80 metra, a žal v drugem poskusu. Tekmovalke, ki so bile uspešne v prvem poskusu bodo nastopile v finalu. Končala je na 15. mestu. Brez uvrstitve pa je v skoku v daljino ostal Klemen Modrijančič, ki je imel tri neveljavne poskuse.



Zbičajnikova deseta na svetu

Mitja Zubin je v prvem krogu teka na 400 metrov z ovirami v drugi skupini s časom 51,90 osvojil tretje mesto in se neposredno prebil v polfinale, ki bo na sporedu danes. Skupno je imel deseti čas predtekov.



Tudi Karolina Zbičajnik se je v polfinale uvrstila neposredno, saj je bila v svoji skupini odlična druga, stadionski krog je pretekla v času 53,86. Le nekaj ur pozneje jo je čakal še polfinalni nastop, kjer je bila še hitrejša. Z najboljšim izidom letošnje sezone 53,19 je osvojila četrto mesto v skupini, finale pa zgrešila za 45 stotink sekunde. Osvojila je še vedno vrhunsko deseto mesto. Lina Keder, druga slovenska predstavnica v tej disciplini, je bila s časom 56,54 v prvem krogu prepočasna za večerni finale in je prvenstvo končala na 49. mestu.



V ženskem teku na 400 metrov z ovirami je Uršula Černelč s časom 1:00,29 osvojila šesto mesto v skupini, skupno pa bilo to dovolj za 26. mesto. Za polfinale bi morala teči 35 stotink sekunde hitreje.



V popoldanskem delu sta se v kvalifikacijah predstavila skakalca s palico Jak Rovan in Maj Bizjak. Oba sta preskočila 4,60 metra, na naslednji višini 4,80 metra pa sta bila neuspešna. Bizjak je osvojil 27., Rovan pa 29. mesto.



Tia Tanja Živko je v prvem krogu teka na 1500 metrov s časom 4:24,82 osvojila osmo mesto v skupini, kar ni zadoščalo za finale, v katerega se je uvrstilo najhitrejših pet iz vsake skupine. Dobitnica kolajne z lanskega olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru je prvenstvo končala na 22. mestu.



Potnikova najhitreje letos

Lucija Potnik se je v teku na 100 metrov s časom 11,71 (+0,2 m/s), kar je njen najboljši letošnji izid, uvrstila v večerni polfinale. V svoji skupini je bila sicer peta, a je bila to zelo hitra skupina, iz katere so se najhitrejše tri tekmovalke uvrstile v polfinale neposredno, nato pa še tri po času. V polfinalu je s časom 11,72 (-0,3 m/s) znova osvojila peto mesto v skupini in prvenstvo končala na odličnem 12. mestu. Druga slovenska predstavnica v tej disciplini je bila Lina Hribar, ki je bila v svoji kvalifikacijski skupini četrta, a je bil njen rezultat 11,95 (-0,2 m/s) premalo za napredovanje po času. Skupno je imela 29. čas.



Botolin uspešno na milji

Vid Botolin (Kladivar) je v soboto nastopil na mednarodnem mitingu v škotskem Stirlingu, kjer je bila na sporedu le ena disciplina, tek na miljo (1609 metrov). Tekači in tekačice so se sicer pomerili v več skupinah. Vid je nastopil v drugi najmočnejši, kjer je s časom 4:01,99 osvojil osmo mesto. Za državnim rekordom Bekima Bahtirija je zaostal dobre tri sekunde. Bahtiri je pred natanko 30 leti v Linzu tekel 3:58,89.



"Dobro sem se boril, a zadnjih 200 metrov me je kar precej pobralo. Naredil sem vse po načrtu, tako da sem zadovoljen. Cilj je bil sicer rezultat pod štirimi minutami, a glede na vse okoliščine, bilo je tudi precej hladno, moram biti zadovoljen. V čast mi je bilo teči s tekači, ki imajo na teh razdaljah že precej boljše rezultate," je s Škotske sporočil eden najbolj obetavnih tekačev v Sloveniji.



V njegovi skupini je s časom 3:56,28 zmagal Nizozemec Rick Van Riel, v najhitrejši pa Američan Cooper Teare, ki je tekel 3:53,09.



Zakonca Prezelj zlata na veteranskem SP

Dušan Prezelj je na veteranskem svetovnem prvenstvu, ki je potekalo v Göteborgu na Švedskem, osvojil zlato odličje v skoku v višino v kategoriji do 75 let, preskočil je 1,45 metra. Njegova žena Stanka je v isti disciplini v kategoriji do 70 let osvojila drugo slovensko zlato na tekmovanju z 1,16 metra.



Miro Prstec je v peteroboju metov v kategoriji do 65 let osvojil bron s 3453 točkami. Med ostalimi je bil najbližje odličju Rok Kocjančič na četrtem mestu na 110 metrov ovire (16,68) v kategoriji do 45 let. 

Galerija
Tom Teršek med metom