© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.08.2024 11:15:53

Ženska ameriška štafeta na 100 m navdušila, moška razočarala

Profimedia

Sha'Carri Richardson je v zadnji predaji ženski ameriški štafeti na 4 x 100 m prinesla zmago na olimpijskih igrah v Parizu in s tem osvojila tudi svoje prvo zlato olimpijsko odličje, potem ko je bila v teku na 100 m druga. So pa Američani brez Noaha Lylesa razočarali v moški sprinterski štafeti, kjer so si naslov pritekli Kanadčani.

Richardson je v finalu teka na 100 m morala priznati premoč Julien Alfred iz Svete Lucije, sinoči pa v močnem dežju pokazala svojo moč. Ob zadnji predaji so bile Američanke na četrtem mestu, nato pa je 24-letnica pospešila in tekmice pustila za sabo.

Na prvo mesto se je prebila že po približno 50 metrih teka, ko je tudi pogledala na svojo desno in s pogledom sporočila "ne boste me ujele", potem pa naredila še zadnjih osem korakov.

"Za vse nas je to odličen občutek. Vedela sem in zaupala sem Gabby, da mi bo ne glede na vse predala štafetno palico, potem pa sem dala na stezi vse od sebe. Sotekmovalkam sem močno zaupala," je po koncu povedala Richardson.

V zmagovalni ameriški štafeti, ki je dosegla čas 41,78 sekunde, so bile še Twanisha Terry, bronasta na 100 m Melissa Jefferson in zmagovalka na 200 m Gabby Thomas.

"Vse smo prišle na te igre, da bi bile odlične in mislim, da smo to zelo dobro opravile, tako posamično kot v štafeti," je menila Terry.

Če so Američanke zlasti po zaslugi Richardson navdušile, pa so njihovi moški kolegi razočarali. Želeli so si prvo zlato kolajno v štafeti po Sydneyju 2000, a se je zgodovina brez presežka in slabih predaj nadaljevala tudi na stadionu Stade de France. Američani, ki so v tej štafeti brez medalje vse od srebra pred 20 leti v Atenah, so v petek pogrešali tudi s covidom-19 obolelega prvaka na 100 m Lylesa.

V cilj so prišli kot sedmi, a so bili pozneje zaradi nepravilne prve predaje diskvalificirani. Christian Coleman je namreč v predaji Kennyju Bednareku, ki je moral skoraj obstati, da je prijel palico, prešel črto, predvideno za predajo. Po načrtih pa ni šla niti zadnja predaja med Kyreejem Kingom in Fredom Kerleyjem.

"Vsi smo ljudje in v življenju smo imeli vzpone in padce in to je eden izmed slednjih. Vse to je del športa," je po koncu novinarjem razlagal Coleman.

V napetem zaključku je olimpijski zmagovalec iz Tokia v teku na 200 m, Andre de Grasse, zagotovil prvo zmago Kanadi po letu 1996.

"Občutek je precej neverjeten. Da sem tukaj s temi fanti, mojimi brati, s katerimi smo skupaj že od nekdaj, je res neverjetno. O tem trenutku smo se pogovarjali več let. Super občutek je, da nam je uspelo," je bil vesel 29-letni de Grasse, ki ima zdaj skupno sedem olimpijskih kolajn.

V zmagoviti štafeti so bili še Aaron Brown, Jerome Blake in Brendon Rodney.

Drugi so bili Južnoafričana, tretji pa Britanci, medtem ko se je branilka naslova Italija uvrstila tik pod stopničke.