© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.08.2024 09:18:05

Khelif po vseh očitkih do zlate medalje, njena reakcija na podelitvi pa odmeva ... (video)

Profimedia

Alžirska boksarka Imane Khelif, ki se je na pariških olimpijskih igrah znašla v središču polemik o spolu, je navsezadnje dobila osebno zadoščenje in osvojila olimpijsko zlato. V finalu kategorije do 66 kg je premagala svetovno prvakinjo Kitajko Yang Liu. "Upam, da to slišijo vsi, ki so bili proti meni. Sem močna ženska!" je dejala Khelif po zmagi.

Khelif po olimpijski zmagi čuti veliko zadovoljstvo in meni, da je z olimpijskim zlatom odgovorila vsem kritikom.

"Želim, da vsi, ki so bili proti meni in so začeli kampanjo proti meni, dobro slišijo moj odgovor: 'Sem močna ženska!' Dala sem jim odgovor in moj odgovor je zlata medalja," je dejala 25-letnica po finalni zmagi v velterski kategoriji.

Tri leta po Tokiu boksarska zveza sprožila polemiko o spolu
Tri leta po olimpijskem nastopu na igrah v Tokiu, kjer njena udeležba ni vzbudila nobenih polemik, se je Khelif v Parizu proti svoji volji znašla v središču razprave o spolu, ki so jo vodili konservativni krogi v ozadju spora med Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) in Mednarodno boksarsko zvezo (Iba).

Zveza Iba, ki ji je Mok zaradi sumov korupcije že pred leti odvzel status krovne panožne organizacije ter pristojnost za izvedbo olimpijskega turnirja, je lani na svetovnem prvenstvu nepričakovano izključila tako Khelif kot tajvansko boksarko Lin Yu-Ting.

Po mnenju Ibe omenjeni boksarki nista izpolnjevali zahtevanih meril glede spola. Vendar Iba ni predstavila dokazov, Mok pa je njeno odločitev označil za samovoljno. Predsednik Moka Thomas Bach se je v Parizu na burno razpravo odzval, da sta obe športnici brez dvoma ženski.

Khelif je tako skupaj z okoli 15.000 gledalci v ringu na prizorišču Roland Garros pokazala, kako velika sta tako njeno veselje kot olajšanje po petkovi soglasni zmagi. Ponovno je izvedla svoj navijaški ples sredi ringa, nato pa jo je trener ob gromkih vzklikih številnih navijačev odnesel na ramenih.

Odgovor je bil vedno v ringu
Ko je sinoči malo pred polnočjo na podelitvi prejela zlato medaljo, je od sreče zajokala, medaljo na kratko podrgnila in nato poljubila. "Sem močna ženska s posebnimi močmi. Iz ringa sem poslala sporočilo tistim, ki so bili proti meni," je povedala medijem.

"Bila sem predmet napadov in ostre kampanje in to je najboljši odgovor, ki ga lahko dam. Odgovor je bil vedno v ringu. Popolnoma sem upravičena do nastopa na igrah, sem ženska kot vsaka druga. Rodila sem se kot ženska, živela sem kot ženska in tekmovala sem kot ženska," je poudarila.

Khelif je Alžiriji prinesla drugi naslov na pariških olimpijskih igrah po zlatu mlade telovadke Kaylie Nemour v športni gimnastiki. "Zelo sem vesela. Osem let so bile to moje sanje in zdaj sem dobitnica zlate medalje. Osem let sem delala, nisem spala, osem let sem bila utrujena. Zdaj sem olimpijska prvakinja!" je še dejala Khelif in se obenem zahvalila vsem, ki so jo podpirali.

V domovini herojski status
Napadi, ki jih je Khelif utrpela na teh igrah, in njena zmaga so ji v domovini prinesli status junakinje. Ker prihaja iz skromne družine v polpuščavski regiji Tiaret, je Khelif pojasnila, da se je morala dolga leta zelo boriti, da je njena družina, zlasti njen oče, sprejela njeno ljubezen do boksa.

Toda od takrat je njen oče postal eden njenih največjih podpornikov in oboževalcev, tako kot vsi prebivalci njene rojstne vasi Biban Mesbaha, približno 300 km jugozahodno od Alžira, ki so finalni dvoboj spremljali na velikem platnu. Revna in podeželska vas je po njeni zmagi eksplodirala od veselja.

"To je zmaga Alžirije," je dopisniku francoske tiskovne agencije AFP dejal njen oče Omar Khelif, 49-letni brezposelni varilec. Kot je dodal, je zelo ponosen na svojo hčerko, ki je "zgled Alžirke, ene od alžirskih junakinj." Po tradiciji so prebivalci ob njeni zmagi streljali v zrak, otroci pa so nosili njeno ime na čelih.

"Vsi smo ponosni nate, olimpijska prvakinja Imane, tvoja današnja zmaga je zmaga Alžirije in tvoje zlato je zlato Alžirije ... Hvala Imane, živela Alžirija," je na družbenem omrežju X zapisal alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune, ki je septembra na volitvah poteguje za drugi mandat.