© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
08.06.2024 11:30:27

Šok, šok, šok! Tina Šutej danes ne bo branila brona! Tu so podrobnosti ...

Profimedia

Tina Šutej je drugi dan evropskega prvenstva v atletiki v Rimu odpovedala nastop v kvalifikacijah v skoku s palico.

Članica celjskega Kladivarja se je poškodovala prejšnjo nedeljo na treningu v Celju in tako ne bo branila brona s prejšnjega EP. Ni želela tvegati poslabšanja zdravstvenega stanja dva meseca pred olimpijskimi igrami v Parizu.

"Mišica ne dela tako, kot bi morala. Pred tednom dni sem si nekoliko natrgala kratkoglavo mišico na roki. Sprva je nisem mogla obremeniti, a so zdravniki po pregledih povedali, da je manjša natrganina, vendar naj bi lahko klub temu skakala na EP. Zato sem odšla v Rim, čeprav po poškodbi s palico nisem skakala. A sem na ogrevanju danes videla, da ne bom mogla nastopiti. Bolečina ni bila huda, sem navajena zaradi težav z Ahilovo tetivo še hujše. V tretjem skoku na ogrevanju pa sem skoraj še enkrat zdrsnila na palici in sem se odločila, da ne bom tvegala," je povedala Šutej.

Petintridesetletna dobitnica štirih medalj z velikih tekem v zadnjih letih bi branila bronasto medaljo s prejšnjega EP pred dvema letoma v Münchnu. Poškodovala se je v nedeljo na treningu. Pri prijemu palice je zgornja roka zdrsnila in vrh palice se ji je zarinil v mišico na roki.

"Telesno sem dobro pripravljena, razen skoka s palico lahko normalno treniram. A sem si poškodovala ravno tisto roko, ki nosi največje obremenitve tudi zaradi rotacij na palici. Zgornji del trupa je zelo pomemben. V roki me je na poškodovanem delu ves čas pikalo. Zanimivo pa je, da nimam bolečin v tetivi. Upam, da bom do konca junija že zdrava. V mesecu dni pa lahko še veliko naredim pred tekmo na OI. Ne bom obupala in bom trenirala ter skušala zaceliti mišico."

V zadnjih treh tednih je imela kar nekaj zdravstvenih težav. "Najprej sem se zastrupila s hrano pred diamantno ligo v Marakešu. Nato sem zbolela za novim koronavirusom, potem pa sem se še poškodovala na treningu. Nisem slabo pripravljena, a nisem na taki ravni, kot sem bila v zadnjih letih. Lahko bi prišla danes v finale, ampak lahko bi se tudi še huje poškodovala. Tudi glava malo trpi, ampak milim, da se lahko vseeno dobro pripravim za OI," je dodala Šutej.

Na prejšnjem EP v Nemčiji na ogrevalnem skoku s sprinterico porezala dlan. Oskrbeli so jo in kljub velikemu pritisku in stresu je potegnila iz sebe vse ter prišla do medalje. Šele po tekmi je dobila devet šivov. "Ta poškodba je bolj pomembna, kot je bila tista na prejšnjem EP, saj sem si tedaj poškodovala del roke, ki nima tako pomembne vloge pri skoku s palico. V bistvu mi je tedaj poškodba celo nekoliko pomagala, večji adrenalin mi je pomagal med tekmovanjem," je pojasnila Šutej.

Leta 2022 je osvojila dve medalji, marca najprej bron na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, bila pa je še četrta na SP julija v Eugenu v ZDA. Nekdanja mladinska svetovna prvakinja (2006) je dve srebrni medalji osvojila še na dvoranskih EP, prvo leta 2021 v poljskem Torunu, drugo lani v Istanbulu.