© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
08.06.2024 10:10:56

Tina Šutej danes v kvalifikacijah začenja obrambo brona na EP v Rimu

Profimedia

Tina Šutej bo danes odprla slovenske nastope drugi dan evropskega prvenstva v atletiki v Rimu. Članica celjskega Kladivarja bo kvalifikacije v skoku s palico začela ob 10.40. Finale bo v ponedeljek ob 20.15, ko naj bi 35-letna tekmovalka po pričakovanjih branila bronasto medaljo s prejšnjega EP pred dvema letoma v Münchnu.

V soboto bo ob 11.45 v prvem krogu na 400 m tekel Rok Ferlan, tri slovenske predstavnike pa čakajo večerni polfinalni nastopi. Ob 20.12 bo na 100 m ovire tekla Nika Glojnarič, ob 20.38 na 110 m ovire Filip Jakob Demšar, ob 21.10 pa na 100 m Anej Čurin Prapotnik. Nedolgo zatem bodo v vseh teh treh disciplinah sledili še finalni nastopi.

Petintridesetletna Šutej, dobitnica štirih medalj z velikih tekem v zadnjih letih, se je poškodovala v nedeljo na treningu. Pri prijemu palice je zgornja roka zdrsnila in vrh palice se ji je zarinil v mišico na roki. Udarec je pustil posledice, vendar na srečo le z nekoliko oteklo modrico in ni bilo natrganin. Tako je prišla v Rim v boj za medalje. Med Evropejkami v tej sezoni izstopa le Britanka Molly Caudery, boj za ostale medalje na naj bi bil po besedah managerja Tine Šutej Alfonsa Jucka odprt.

Šutej si je na prejšnjem EP v Nemčiji na ogrevalnem skoku s sprinterico porezala dlan. Oskrbeli so jo in kljub velikemu pritisku in stresu je potegnila iz sebe vse ter prišla do medalje. Šele po tekmi je dobila devet šivov.

Leta 2022 je osvojila dve medalji, marca najprej bron na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, bila pa je še četrta na SP julija v Eugenu v ZDA. Nekdanja mladinska svetovna prvakinja (2006) je dve srebrni medalji osvojila še na dvoranskih EP, prvo leta 2021 v poljskem Torunu, drugo lani v Istanbulu.