© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.08.2016 09:02:51

Južnoafričan odprtih ust pustil tudi (nekdanjega) rekorderja

Reuters

Wayde van Niekerk pa je s svetovnim rekordom na 400 m in s časom 43,03 sekunde prav tako poskrbel za presežnik.



Še preden je v nedeljo oder oziroma atletsko stezo v Riu zavzela jamajška strela, je na njej zablestel nek južnoafriški atlet.  Wayde van Niekerk, aktualni svetovni prvak, je za 15 stotink izboljšal prejšnji najboljši čas na stadionski krog, ki ga je dosegel Američan Michael Johnson na svetovnem prvenstvu v Sevilli leta 1999. "Verjel sem vase, v svoje sposobnosti, vedel sem, da lahko izboljšam s svetovni rekord. Z njim sem uresničil svoje sanje in osvojil tudi olimpijko zlato," je dejal 24-letni Wayde van Niekerk.

"O moj Bog! Svetovni rekord, dosežen na osmi progi! Nisem videl še nikogar, ki bi tako tekel med 200 in 400 metri. Ta del je gotovo pretekel celo hitreje, kot prvih 200 m. To je bil pravi masaker Niekerka. Kaj lahko še naredi v prihodnje, gotovo lahko teče celo pod 43 sekundami," je odprtih ust Južnofričanov dosežek pospremil sedaj že nekdanji rekorder na 400 m Michael Johnson, sedaj strokovni komentator britanske televizije BBC.

Srebro je tokrat osvojil branilec naslova Kirani James iz Grenade (43,76), bron pa Američan Lashawn Merritt (43,85), olimpijski prvak na 400 m leta 2008 v Pekingu. V kitajski prestolnici je lani na SP prav tako zmagal van Niekerk, drugi je bil Merritt, tretji pa James. Slovenski atlet Luka Janežič je dan prej v drugi polfinalni skupini zasedel četrto mesto in se kljub državnemu rekordu (45,07) ni uvrstil v finale; skupno je dosegel 17. izid.

SLOVENKA NA MARATONU ODSTOPILA ŽE NA TRETJEM KILOMETRU
Caterine Ibarguen, dvakratna zaporedna svetovna prvakinja in bronasta na OI v Londonu leta 2012, je v troskoku edina preskočila 15 m (15,17 m). Srebro je osvojila Venezuelka Yulimar Rojas (14,98 m), bron pa branilka naslova Kazahstanka Olga Ripakova (14,74 m).

Jemima Jelagat Sumgong, zmagovalka letošnjega londonskega maratona, je v zaključku pospešila in na cilj najdaljše tekaške preizkušnje prišla prva. Srebro je v osvojila Bahrajnka Eunice Jepkirui Kirwa, bronasta s svetovnega prvenstva v Pekingu 2015, s časom 2:24:13, bron pa svetovna prvakinja iz Pekinga, Etiopijka Mare Dibaba. Tekla je 2:24:30. Dvaintridesetletna Mariborčanka Daneja Grandovec je odstopila že pred prvim merjenjem vmesnega časa. "Tega sicer nisem razlagala, a že pred odhodom v Rio se mi je zgodila nezgoda na treningu in šele tukaj smo ugotovili, da imam natrgano mečno mišico. Delali smo intenzivne terapije in upali na najboljše," je odstop na tretjem kilometru razložila slovenska reprezentantka.

* Atletika, 100 m, moški:
ZLATO:  Usain Bolt (Jam)
SREBRO: Justin Gatlin (ZDA)
BRON:   Andre De Grasse (Kan)

* Atletika, troskok ženske:
ZLATO:  Caterine Ibarguen (Kol)
SREBRO: Yulimar Rojas (Ven)
BRON:   Olga Ripakova (Kaz)

* Atletika, 400 m moški:
ZLATO:  Wayde van Niekerk (JAR)
SREBRO: Kirani James (Gre)
BRON:   Lashawn Merritt (ZDA)

* Atletika, maraton, ženske:
ZLATO:  Jemima Jelagat Sumgong (Ken)
SREBRO: Eunice Jepkirui Kirwa (Bhr)
BRON:   Mare Dibaba (Eti)