© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
11.04.2016 11:45:18

Sonja Roman predčasno končala maraton na Dunaju

Arsen Perić

Slovenska atletinja Sonja Roman svoj nastop na nedeljskem maratonu na 42 km predčasno končala.

Zmagala sta Etiopijka Shuko Genemo (2:24:31) in Kenijec Robert Chemosin (2:09:48). "Ni šlo vse po načrtih, škoda, toda sezona se je komaj začela in gremo naprej," je po svojem prvem teku na 42 km sporočila Romanova.

"Vse je šlo po načrtih do petindvajsetega kilometra, ko sem spila gel in imela nato težave z želodcem. Tekla sem naprej in pri osemindvajsetem kilometru dobila 'težke' noge. Vseeno sem se nekako 'skotalila' do petintridesetega km, vmes malo spustila ritem, da bi mogoče prišla k sebi, vendar ni bilo tako. Ni imelo nobenega pomena, da bi se za nek nepomemben čas privlekla v cilj in bila potem povsem razsuta. Pogoji zaradi vetra sicer niso bili ravno najboljši. Sezona se je praktično začela, s trenerjem morava analizirati tekmo in potem se bomo odločili, kako naprej. Sem pa že sprejeta konec maja na tekmo v Hengelu na pet km. To tekmo bi rada izkoristila za doseganje norme. Glede maratona na Dunaju pa, verjetno moram še navaditi želodec, da ne bi zavrnil gela med tekom, da se potem mogoče ne zgodi, da se mišice 'glikogensko izpraznijo'. Kot tekačica na srednje proge moram privaditi telo, da jemlje energijo iz maščob v mišicah," je dejala Romanova, ki je v avstrijski prestolnici načrtovala normo za letošnje olimpijske igre.

Romanova je slovenska rekorderka na 1500 m in je na tej razdalji leta 2009 v Torinu osvojila tudi srebrno medaljo na evropskem dvoranskem prvenstvu. V začetku letošnje sezone je nastopala na najdaljših razdaljah in je 26. marca v nemškem Paderbornu v polmaratonu na 21 km zasedla tretje mesto in s časom 1:13:49 izpolnila normo (1:15:15) za letošnje evropsko prvenstvo v Amsterdamu.