© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
05.09.2015 15:50:38

Ne skrbite preveč! Kar dobro mi gre!

vszi

Zagotovo se spomnite, kako je pred nekaj več kot mesecem na treningu nesrečno padla avstrijska skakalka s palico in zaradi udarca ob rob vbodne kotanje ostala hroma od vratu navzdol. Toda kot kaže se stvari izboljšujejo.

Kiri so podporo izrazili in tudi dejansko uresničili mnogi športniki, predvsem tekmovalci, ki se prav tako trudijo, da bi s palico skočili čim višje. Medtem ko je na tekmovanju pomembna samo preskočena višina in zmaga, pa vse to ostane ob senci, ko se tekmovalec sooči s kruto realnostjo, tako, ki lahko doleti tudi njega, tako kot je doletelo nesrečno Kiro.

Po tistem usodnem padcu, ko si je zlomila peto vretence, ni čutila ne nog in ne rok. Ni jih mogla premikati in zdelo se je, da bo ostala tetraplegičarka celo življenje. Avstrijski šport je bil v šoku, v šoku je bila tudi svetovna atletika in zdaj vsi hočejo podpreti Kirin boj za vsaj delno ozdravitev.

Včeraj je v Salzburgu, pred romaneskno sliko dvorca Hohensalzburg, mestna tekma v skoku s palico. In najboljši skakalec sedanje generacije, tisti, ki je slovitemu Sergeju Bubki vzel svetovni rekord, francoski akrobat Renaud Lavillenie, je skakal na ulici, da je pomagal zbrati denar za Kirino zdravljenje. Odpovedal se je startnini in tudi nagradi, ni ga zanimala zmaga, ni razmišljal o kolajni, ampak je skakal pod nebo, da bo vsaj malo pomagal nesrečni Tirolki. Ko je Lavillenie slišal za to, kar se je zgodilo Kiri, je takoj ponudil svojo pomoč. Takoj je privolil, da bo nastopil na mestni tekmi v Salzburgu brez kakršnegakoli denarnega nadomestila.

Grünbergova je trenutno v rehabilitacijskem centru v Bad Häringu na Tirolskem in čeprav zdravniške napovedi o morebitnem izboljšanju stanja niso bile najbolj optimistične, se njeno stanje klub vsemu izboljšuje. Počasi, a vendarle.
 
DRŽAVNA POMOČ
Nesrečni Kiri je na pomoč priskočila tudi država. Minister za šport Gerald Klug ji je kljub temu, da ni več aktivna športnica, prek države zagotovil socialno in zdravstveno zavarovanje, poleg tega pa ji bodo pomagali pri rehabilitaciji, podarili pa so ji tudi terapevtskega psa. Na športnem ministrstvu so ji poškodbo priznali kot poškodbo pri delu, zaradi česar je upravičena do denarnega nadomestila za oskrbo in pomoč ter tudi do invalidske pokojnine.

"Vedno sem si želela imeti psa in sem se tega darila ob obisku ministra za šport zelo razveselila. Znam ceniti pomoč, ki so mi jo ponudili, ter tudi tistim, ki so ali bodo ta teden skakali in tekli za moje zdravljenje, želim veliko uspeha in se jim najiskreneje zahvaljujem," je povedala Kira.

V sredo je bil na Dunaju dobrodelni tek »Tek za Kiro«, ko je več kot 3000 tekačev in tekačic za Kiro zbralo več kot 65.000 evrov. 19. septembra, ko imajo v Avstriji dan športa, pa bo minister za šport Kiri podaril še posebej prirejen avtomobil, da jo bodo starši, prijatelji ali negovalci lahko prevažali okrog. "Dobila sem kurjo polt, ko sem videla koliko se vas je udeležilo dobrodelnega teka. To je zame res neverjetno darilo od vas."
 
OKREVANJE
Na teku je bil tudi Kirin menedžer Thomas Herzog, ki je sporočil: "Kira je zelo, zelo močna. Njen življenjski pogum je neverjeten." Kira je zdaj dva tedna na rehabilitaciji. "To je zanjo najtežji del. Toda okoli Kire je tam veliko mladih ljudi, tudi športnikov, ki so doživeli podobno nesrečno usodo kot Kira. Skupaj je lažje sprejeti in prebroditi notranjo bolečino. Trenutno poteka rehabilitacija po načrtih in brez težav. Kira je celo že sposobna roko dvigniti 15 centimetrov visoko. To je odlično," je še dejal Herzog, Kira pa je za avstrijski radio Ö3 posnela izjavo, s katero je vsem želela sporočiti, da se ne predaja.

"Živjo! Vsem, res vsem bi se rada zahvalila za sporočila, ki ste mi jih poslali. Hvala vsem, ki ste z mano, ki mi pošiljate elektronska sporočila, pisma in razglednice. Poskušam prebrati vsa sporočila in slišati vse želje. Tista, ki jih sama ne uspem prebrati, mi preberejo starši ali prijatelji. Poskušam tudi odgovoriti na nekatera pisma in pri tem mi seveda pomagajo drugi. Ne skrbite preveč! Glede na okoliščine mi gre kar dobro. Vsekakor pa se bom borila naprej," je povedala Kira s sicer malce utrujenim glasom, a slišati je bila odločna, da tudi na najpomembnejši tekmi svojega življenja da vse od sebe in poskusi zmagati.