© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
05.09.2015 14:30:13

Pol teniških igralk je lezbijk

vszi

Ukrajinski teniški igralec Sergej Stahovski je kar precej razburil teniški svet s kontroverznimi izjavami o teniških igralkah, za katere je dejal, da je njih polovica v prvi stoterici homoseksualno usmerjenih.

Potem, ko je pripombo o tenisačicah dal že pred časom, pa je na grand slamu v New Yorku, ki trenutno poteka, razmišljal tudi o tem, da verjetno med stoterico najboljših moških ni nobenega homoseksualca.

"Mislim, da je res veliko lezbijk, čeprav sam s tem nimam nobenih težav,"
je govoril Stahovski dva dneva nazaj v Flushing Meadowsu. "Tu imamo 100 moških, ali 128, in, če bi bil nekdo drugačen, bi zagotovo izstopal, kajne," je govoril Stahovski, ki je trenutno na 60. mestu lestvice ATP.

"V slačilnicah, ko pol igralcev hodi okoli golih, le z brisačo okoli pasu, bi seveda opazil, če bi se nekdo drugače obnašal,"
je še dejal Sergej, katerega so v ukrajinskih medijih julija letos citirali, ko je dejal, da je polovica teniških igralk lezbijk in da zaradi tega ne bi dovolil svoji hčerki, da bi trenirala tenis. V četrtek je sicer v New Yorku dejal, da so ga napačno citirali, ni pa spremenil svojega mnenja o ženskah, ki profesionalno igrajo tenis.

"V zadnjih letih sem imel veliko lepih razmerij z igralkami, tako da vem kako je videti ženska slačilnica na turnirjih,"
je malce dvoumno razlagal Sergej in dejal še, da ima tudi prijatelje med trenerji tenisačic, ki so mu govorili o lezbijkah v tenisu. "Seveda to ne pomeni, da bi nekoga omalovaževali v slačilnici. Zame ni pomembno ali je nekdo homoseksualec ali ne. Živimo v svetu v katerem je lahko vsak kar si želi. Nihče mi ne govori kako moram jaz živeti svoje življenje. Je pač moje in lahko naredim z njim kar hočem. Mislim, da teniška skupnost ne bi diskriminirala homoseksualca, če bi se nekdo javno opredelil za to."

Malce nerodno je sicer, ker je Stahovski tudi v komisiji igralcev pri ATP, zato mora malce bolj paziti na svoje besede. Predsednik te komisije, Američan Erik Butorac je bil kar jezen na Stahovskega. "Ne strinjam se z njegovimi komentarji. Igralci večinoma zelo podpirajo pravice gajev. Mislim, da bi tudi podpirali, če bi nekdo javno povedal, da je homoseksualec."

Oglasil se je tudi nekdanji odlični ameriški igralec James Blake, ki je dejal: "Precej majhna možnost je, da ni nobenega homoseksualca v moškem tenisu. Upam, da bi ga vsi podprli in spoštovali, če bi nekdo javno oznanil svojo homoseksualnost. In Stahovski bi bil s svojim mnenjem bolj kot ne osamljen."  
Stahovski pa še vedno trdi, da med najboljšimi tenisači ni homoseksualcev. "Mislim, da bi začutil, če bi koga videl ali slišal. Igralci bi začutili. Pogovarjamo se med seboj in mislim, da bi na plan prišle vsaj govorice."
Med tenisačicami sta v preteklosti dve veliki igralki priznali, da imata homoseksualna nagnjenja -  Billie Jean King in Martina Navratilova. Leta 1999 je enako storila tudi Amelie Mauresmo, od igralk, ki igrajo še danes, pa je tu Avstralka Casey Dellacqua, ki je istospolno usmerjenost priznala pred dvema letoma, ko je njena partnerica rodila.

dellacqua
vszi


Zaradi izjav Stahovskega pa se je razjezila druga Avstralka, nekdanja igralka Rennae Stubbs: "Pol svojega življenja sem preživela v tenisu in nikoli se nisem spraševala, kako čuti igralka poleg mene v slačilnici. Izjava Stahovskega je nedopustna. Neumno je reči, da je pol tenisačic lezbijk. To je čista izmišljotina."

Mauresmo
vszi