© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
26.06.2015 11:04:13

Sedemkratni zlom z enim metom

Švedska atletinja Anna Wessman je v zadnjih letih veliko prestala.

Anna Wessman je najboljša švedska metalka kopja. V zgodovino atletike svoje domovine se je prvič vpisala pred štirimi leti, ko je po 32 letih postala prva Švedinja, ki je zmagala na prestižnem tekmovanju Finnkampen, na katerem se od leta 1925 letno pomerijo najboljši finski in švedski atleti.

Takrat 21-letna metalka kopja je zmagala z osebnim rekordom, prihodnost je bila svetla, pripravljena je bila na kosanje z najboljšimi na svetu. Toda čez nekaj mesecev je prišlo do prve poškodbe, na eni od tekem si je v komolcu strgala vez in hkrati zlomila še delček kosti. 
Sledilo je več operacij, v katerih so ji vezi dobesedno skozi luknje, ki so jih zvrtali skozi kosti, pritrdili na podlaht in nadlaht, nato jo je čakalo več kot leto rehabilitacije.

Po dveh letih odsotnosti se je junija lani Anna vrnila na atletski stadion, bila je udeleženkami mitinga Bottnaryd, na katerem je dobro začela in bila optimistična. A vse se je spremenilo že z drugim metom. Poškodbo, ki jo je utrpela, je organizator mitinga Jonas Mellblom opisal slikovito kot "najhujšo, kar sem jo kdaj videl". 

wessman

Z enim metom si je Anna roko na enkrat zlomila na kar sedmih mestih! "Zdravniki niso mogli verjeti, da se je to zgodilo, glede na moje prejšnjo operacijo, a zaradi nekega tujka v roki, je prišlo do spiralnega zloma ali nekaj takega," je pojasnila 25-letna Švedinja: "Roko so mi nekako 'speli' skupaj z nekaj ploščicami ter osmimi vijaki. Videti je, da je zdaj vse dobro nameščeno."

Po zadnjem posegu Anna ni vedela, ali bo lahko sploh še kdaj metala kopje. "Zdravniki so mi dejali, da so moje možnosti 50:50. Meni so bile te možnosti takrat zelo všeč," se je spomnila Wessmanova.

Njena rehabilitacija je bila uspešna in to sezono je z metom 55,47 m in s petim mestom odprla v Södertälju. "Bilo je sijajno, mogoče štiri leta prepozno, a vseeno," se je smejalo Švedinji: "Borila sem se v tišini in vem, da ljudje niso verjeli, da se bom kdaj sploh vrnila na tartan. A sama sem verjela in občutek, ko to vsem dokažeš, je nekaj najlepšega, kar sem kdaj doživela."