© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
25.06.2015 09:10:05

Formula za osem milijard

vszi

Ali bo veliki šef formule ena Bernie Ecclestone prodal svoj delež v najprestižnejšem tekmovanju v avto športu?

Bernie bi lahko kmalu izgubil svojo najbolj priljubljeno igračko – tekmovanje v formuli ena. Britanski Financial Times  poroča, da želijo prestižno tekmovanje kupiti Arabci in Američani. Največji delež naj bi prispevalo podjetje Katar Sports Investment ter ameriški milijarder Stephen Ross, ki je velik športni navdušenec. Za vse pravice so pripravljeni odšteti med sedem in osem milijard evrov.

Za katarskim podjetjem seveda stoji princ Mansur Bin Zajed Al Nahjan, ki si je že privoščil nakup največjega francoskega nogometnega kluba PSG, Ross pa je lastnik NFL moštva Miami Dolphins.

Prvi korak Bin Zajeda in Rossa naj bi bil nakup 35,5 odstotka podjetja CVC Capital (slednja ima v večinski lasti – 86 odstotkov - podjetje SLEC Holding, ki pa ima v lasti vse pravice za formulo ena), kot tudi pet odstotkov deleža Ecclestona. S tem bi naenkrat imeli večinski delež v formuli ena. Tak nakup mora prej potrditi še mednarodna avtomobilistična zveza Fia.

Ross naj bi posel speljal preko svojega podjetja RSE Ventures, cilj prevzema pa naj bi bil razširitev in popularizacija formule v ZDA in na Kitajskem. Uradno ponudbo naj bi Arabci in Ross oddali v naslednjih tednih, saj so predstavniki podjetja CVC in tudi Ecclestone dejali, da zaenkrat na mizi nimajo še nobene ponudbe.