© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.03.2015 19:30:10

Šutejeva brez finala, Romanova brez kvalifikacij v finale

Arsen Perić

Tina Šutej je z desetim izidom izpadla v kvalifikacijah skoka s palico. S 4,55 metra je sicer postavila svoj najboljši izid sezone. Sonja Roman, ki je odstopila v teku na 3000 m, pa je že neposredno uvrščena v nedeljski finale na 1500 m (16.10).

Ljubljančanka Šutejeva je izpustila začetno višino na 4,10 m, 4,30 je preskočila drugič, 4,45 m pa že prvič. Na 4,55 m je letvico prvič in drugič podrla ter iz delitve devetega nazadovala na 12. mesto. Ko je bila uspešna drugič, je pridobila dve mesti. To pa je bilo premalo za finale, saj bi morala nato uspešno nastopiti še na 4,60 m. Letvico na tej višini je trikrat podrla.

Šutejeva je slovenski rekord postavila 2. februarja lani, ko je v Moskvi skočila 4,71 metra. S tem je delila peto mesto po izidih kariere med nastopajočimi na EP. Letos je najvišje skočila prejšnji mesec v Stockholmu, s 4,50 metra pa je bila dvanajsta po izidih sezone. "Nisem najbolj zadovoljna, je pa to izid sezone. Lahko bi tudi 4,60 m preskočila. Hotela sem biti v finalu, čeprav za mano ni najboljša sezona. Če bi vse skoke zmogla v prvih poskusih, bi bila v finalu. Žal pa sem imela poprave na prejšnjih višinah. Prvič v tej zimi sem skakala z daljšimi palicami in tehnično skoke nisem mogla dobro opraviti. Pozna se, da priprave na zimo niso bile najboljše," je povedala Šutejeva, ki ima edina med slovenskimi atleti in atletinjami že normo za svetovno prvenstvo na prostem, ki bo avgusta v Pekingu.

Zato pa bo v finalu brez kvalifikacij nastopila Romanov, ker je le 11 prijavljenih na 1500 m. "To, da na 1500 m ni kvalifikacij, mi je pisano na kožo. Sedaj imam dan premora za počitek, da bom do konca pozdravila težave s hrbtom, ki so bile vzrok za moj današnji odstop. Mišice na hrbtu na desni strani imam malo zategnjene. Fizioterapevt naše ekipe Khalid Hasif je dejal, da ni nič resnejšega," je pojasnila 35-letna Romanova, ki je pred tem o vzroku za odstop povedala: "Pred tekmo sem se počutila dobro. Po kilometru in pol pa sem čutila bolečine v hrbtu in sem se preveč nagnila nazaj. Potem pa mi je 'razpadla' tehnika teka. Nikakor ni šlo več. Očitno so to že 'leta'."