© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
27.04.2018 12:05:04

Lahko Škorja in Ivačič pripravita presenečenje?

Jurica Pavlic si želi osvojiti Petišovce.
Jurica Pavlic si želi osvojiti Petišovce.
mediaspeed.net

Ta sobota je namenjena polfinalnim spidvejskim dirkam za letošnje EP članov.

Potekale bodo na štirih prizoriščih, v Balakovem v Rusiji, v Pardubicah na Češkem, v Debrecenu na Madžarskem ter na Hrvaškem, v Donjem Kraljevcu, kjer se dirka začne ob 19. uri. Tam bodo nastopili trije naši vozniki, Ljubljančana Nick Škorja in mladi Jan Pintar ter Krčan Matic Ivačič. Letos bo potekalo EP v nekoliko spremenjeni obliki. Iz vsake dirke se na challenge, ki bo na sporedu že prihodnjo soboto v italijanskem Terenzanu, uvrstijo le po trije vozniki. Potem pa so na sporedu štiri finalne dirke, ki pa bodo letos v Gnieznu na Poljskem, v Gustrowu v Nemčiji, v Daugavpilsu v Latviji in na koncu sredi septembra v Chorzowu na Poljskem. V finalih bo nastopilo pet najboljših iz lanske sezone, peterica, ki si bo to zagotovila v Italiji in peterica, ki jo bo določila evropska zveza (EUM).

Glede na to, da se le trije voznike uvrstijo v nadaljevanje tekmovanja, bo naloga za naše voznike na Hrvaškem še toliko težja, realno gledano celo pretežka. Toda to ne pomeni, da se bodo predali že pred dirko. Za Škorjo bo dirka obenem pomenila predvsem dobro ogrevanje za dirke v mladinski kategoriji, kjer ima visoke cilje tako na EP kot tudi na SP. Mladi Pintar bo lahko dobil lep vpogled, kako se najboljši vozniki pripravljajo na pomembne dirke, Matic Ivačič pa bo poizkušal uveljaviti svojo brezkompromisnost in nepopustljivost. Glede na kratko stezo na Hrvaškem bo pomemben predvsem štart.

Glavni favoriti za najvišja mesta so Poljaka Worina in Buczkowsky, Rus Gizatulin, Ukrajinca Karpov in Loktajev, Šved Aspgren, Latvijec Poudzuks in tudi predstavnik Danske. Prvi favorit dirke je za mnoge domačin Jurica Pavlic, kar daje dodatno draž tudi številnim slovenskim navijačem, ki bodo prišli na dirko. Tako Škorja kot tudi Ivačič pa bosta poizkušala storiti vse, da presenetita odlično konkurenco, ki bo na štartu na Hrvaškem. Toda tokrat bosta potrebovala tudi dobro pripravljene motorje, brez katerih ne more biti dobrega rezultata. Igrala bosta na karto, da malce boljše poznata skrivnosti steze v Medžimurju, kar bi bila lahko manjša prednost, toda absolutno v sinhronizaciji z dobrim startom.

Glede na samo sestavo startne vrste voznikov se nam obeta lepa in tudi zelo izenačena dirka. Na koncu dodajmo, da bo sistem podoben kot v našem prvenstvu. Najboljša dva voznika po rednem delu si priborita finalno vožnjo, štirje uvrščeni med tretjim in šestim mestom pa imajo potem še vožnjo zadnja možnost, kjer si prva dva priborita finale. Prvi trije si priborijo ne samo stopničke, ampak tudi nastop na challengerju, medtem ko bo zadnji v Terenzanu lahko računal le na mesto rezerve.

Galerija
Lahko Nick Škorja preseneti?