© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
26.04.2018 16:29:32

Boksu grozi črtanje z olimpijskih iger, krivo pa slabo vodenje

Adrijan Pregelj, Eminudin Osmičević in sodnik Milan Kunstelj
Adrijan Pregelj, Eminudin Osmičević in sodnik Milan Kunstelj
Ljuba Kunstelj

Mednarodna amaterska boksarska zveza (AIBA) je izvršnemu odboru Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) poslala poročilo o svojem delu in načrtovanih aktivnostih. Poročilo je februarja letos zahteval Mok, katerega predsednik Thomas Bach je pred olimpijskimi igrami v Pyeongchangu dejal, da lahko boks izgubi status olimpijskega športa.

Bach je tedaj omenil, da bi se "lahko zaradi slabega vodenja AIBA to zgodilo že na naslednjih poletnih OI v Tokiu 2020". Dodal je, da AIBA nima jasnih internih pravil odločanja, vprašljivo je bilo imenovanje novega predsednika, prav tako pa obstaja veliko spornih vprašanj o financah, sojenju, kar se je pokazalo tudi na prejšnjih OI v Riu de Janeiru, ter protidopinškem sistemu. Etična komisija Moka je tedaj že začela s preiskavo, obenem pa so zamrznili vse odnose z boksarsko federacijo razen tiste na delovni ravni.

V poročilu je vodstvo navedlo sedanje in prihodnje aktivnosti na področju vodenja, financ in športne integritete ter izpostavlja dva povsem nova program o širitvi boksa in enakosti spolov.

Tom Virgets, izvršni direktor AIBA, je dejal, da so v zadnjih mesecih postorili že veliko dela in "naredili velik napredek". Prav tako pripravljajo nov temelji dokument razvoja boksa, ki ga bo izvršni odbor AIBA obravnaval julija, v razpravo pa ga bodo dobile tudi vse članice.